perjantai 27. marraskuuta 2009

Nettihuijaukset-blogi ei suosittele etsimääsi yritystä

Aikaisemminkin pohdin, että olisi hyvä, jos olisi olemassa jokin puolueeton taho, joka valvoisi verkkokauppoja. Tällaiseen tarpeeseen pyrkii vastaamaan uusi toimija, Ostoturva.fi, joka sanoo olevansa "ostoturvavarmennukseen tarkoitettu hakukonepalvelu", joka toimii niin online kuin offline -ympäristössä. Palvelua ylläpitää "Suomen Tarkastus-ja Oikeusapupalvelu STOP".

Palvelun idea siis on, että kuluttaja voi ennen ostopäätöstä tarkastaa Ostoturva.fi-sivustostolta, onko jokin verkkokauppa "virallinen Ostopalveluntarjoaja". Kattavaa listaa "virallisista Ostopalveluntarjoajista" sivustolla ei ole. Kun "palvelusta" hakee lähes millä tahansa tunnetummalla verkkokaupalla, tulee ilmoitus: "Ostoturva.fi ei suosittele etsimääsi yritystä".

Ostopalvelu.fi ei suosittele mm. seuraavia yrityksiä:
Ellos, Hobby Hall, Pixmania, Verkkokauppa.com, Yle-verkkokauppa, Oph-verkkokauppa, Nokia-verkkokauppa, Ilosaarirock-verkkokauppa, Elisa ja niin edelleen.

Joitain yrityksiä on listattu etusivulla, näitä on ~10 kappaletta. Oletettavasti nämä ovat ainoat "viralliset Ostoturvapalveluntarjoajat". (Onpa muuten kireät vaatimukset, kun Suomen kaikki muut ~3000 verkkokauppaa ovat siis "ei suositeltavia".)

Suositeltavien yritysten joukossa on esim. "Collega oy" (huom. haku toimii vain tarkalla nimellä). Yrityksen virallisilta kotisivuilta löytyy mm. "Mirjam intuitiivinen havainointi ennustaja". Ilman parempaa tietoa en tietenkään kiistä, etteikö Mirjam ole varsin "predikatiivinen henkilö".

Olisikin siis hyvä tietää, mitkä ovat ne kriteerit, jolla "virallisen" statuksen saa? Näitä kriteereitä sivustolla ei kerrota. Ainoa eksplisiittisesti ilmoitettu kriteeri löytyy tietenkin kohdasta "hinnasto". Peruspalvelusopimuksien hinnat ovat välillä 290-390€ +alv / vuosi. Tässä saattaisi nähdä jonkinlaisen eturistiriidan: voiko sellainen taho olla puolueeton, joka ottaa rahaa valvokeiltaan?

Eli suomeksi: ne yritykset, jotka eivät ole maksaneet, eivät ole Ostoturvan mukaan "suositeltavia". Tämä tietysti on päivän selvää, mutta kiinnostaisi tietää, toimiiko sama toisin päin: eli ovatko kaikki maksaneet automaattisesti "suositeltavia"?

Entä saako rahat takaisin, jos "virallinen" status myöhemmin evätään? Jos vaikka on tehnyt määräaikaisen sopimuksen kymmeneksi vuodeksi eteenpäin, ja maksanut siitä 3900 euroa, niin meneekö loppusumma sitten kokonaan ns. "Kankkulan kaivoon", jos kuluttaja valittaa Ostoturvaan?

Entä valvonta? Ostoturva.fi ei kerro, miten käytännössä se valvoo verkkokauppojen toimintaa. Sivustolla on käyttäjillä mahdollisuus jättää reklamaatioita, eli viimekädessä vastuu on jälleen kuluttajilla itsellään. Tätä varten on tosin olemassa jo esim. Puskaradio-niminen verkkopalvelu, josta vertailun vuoksi löytyy satoja arvosteltuja verkkokauppoja. Huono puoli tässäkin jälleen on se, että huhupuheet verkossa eivät välttämättä ole kovin luotettavia.

Kovasti kuitenkin "Suomen Tarkastus- ja Oikeusapupalvelu STOP" rekrytoi.

Pienellä googlauksella löytyy Stopin henkilökunnan lähettämiä viestejä, joissa luvataan 3000-8000 euron ansioita kuussa. Tiedä sitten, onko kyseessä sama firma. Kuitenkin, jos provisiopalkalla noita telemarkkinoi, niin paljonkohan kehtaa evätä firmoilta "virallista" statusta epäluotettavuuden vuoksi?

Lisää googlaamalla löytyy myös Suomi24:stä tämä keskustelu, joka muuttuu pian varsin oudoksi.

Kolmannella googlauksella löytyy myös
tämä . Ihan sellainen olo, kuin ympyrä sulkeutuisi.

Tämä on oikeastaan kaikki tieto, mitä kyseisestä firmasta löytyy. Sen lisäksi tietysti, että YTJ:n mukaan kyseessä on yksityinen elinkeinonharjoittaja, mikä yleensä tarkoittaa, että kyseessä ei ole ainakaan mikään suuren suuri firma.

Koska itselläni tunnetusti on virallinen Oikeassa olevien bloggaajien sertifikaatti, on tuomioni Ostoturva.fi:stä seuraava:

Huomio!Etsimäsi yritys ei ole tolkun kirjoissa.


Nettihuijaukset-blogi ei suosittele etsimääsi yritystä.
3 kommenttia:

Ugus kirjoitti...

Toveri, nämä artikkelisi ovat parasta mitä internetistä nykyisin löytyy.

Anonyymi kirjoitti...

Sepä oli suuresti sanottu, toveri, mutta kiitos.

Admin, nettihuijaukset

lady manhattan kirjoitti...

Hehee, yritykset, jotka toimivat suomi24-, hotmail- tai luukku-sähköpostiosoitteilla, voi listata suoraan "en käytä, enkä suosittele"-yrityksiin.