keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Langattomien laajakaistojen nopeudet

Yleensä tässä blogissa nettihuijauksilla on tarkoitettu lähinnä netin sisältöä, mutta kyllä niitä epäselvyyksiä liittyy myös tekniseen puoleen.

Itse hankin DNA:n langattoman laajakaistan, eli ns. "mokkulan" korvaamaan perinteistä letkun kautta tulevaa nettiä. Ratkaisu tuntui hyvältä ensinnäkin siksi, että sen sai auki heti (Soneran asentajaa piti viimeksi odottaa yli kuukausi), avausmaksuja ei ollut, ja hintakin oli kilpailukykyinen. Olin kyllä tietoinen, että luvattua 1 megan yhteyttä ei olisi mahdollista saada jatkuvasti.

Nopeus kuitenkin yllätti. Tai pikemminkin hitaus. Megan yhteyttä ei ole tässä taloudessa nähtykään, maksimissaan on päästy 300-500kbit/s -nopeuteen. Eilen nopeus hidastui >50kbit/s. Työnteko sillä nopeudella alkoi olla jo vaikeaa. Enkä edes asu missään metsässä, enkä toisaalta ruuhkaisimmassakaan ydinkeskustassa, joten on vaikea kuvitella, millaisella optimaalisella alueella luvattu nopeus olisi mahdollista saavuttaa.

Nyt sitten Dna ja Sonera myöntävät, ettei luvattuja nopeuksia todellisuudessa voi saavuttaa. Soneran viestintäjohtaja Ahti Martikainen kertoo, että:


...verkon rakentaminen ei ole pysynyt markkinoinnin tahdissa:

- Sen voi rehellisesti sanoa, että jos 3,6 megaa luvataan, niin se tulee laboratoriossa. Kyllä se jää yhden kahden megan tasolle hyvissäkin olosuhteissa.


On ainakin rehellistä.

Vähän niinkuin ostaisi torilta 10 kiloa perunoita, ja myyjä sanoisi, että pussiin mahtuu vain viisi kiloa, mutta herrasväki kyllä saa maksaa ihan koko kymmenestä kilosta, kun kerran tilasi. Tai kun kapakassa tilaat ison tuopin, niin baarimikko toteaa, että kaikki isot tuopit ovat pesussa, mutta pienen tuopin saa ison hintaan. Tai jos sattuu olemaan paljon asiakkaita kerralla, niin saat kenties vesilasillisen viidellä eurolla.

Minulla on lisäksi määräaikainen sopimus (tyhmästä päästä kärsii koko lompakko). Olisi siis jossain määrin reilua, että saisin ainakin "downgradata" nopeuden alhaisemmaksi, ts. siihen tasoon, jonka Dna pystyy tosiasiassa toimittamaan. Pärjään kohtuullisesti alle megankin yhteydellä, mutta tuntuu typerältä maksaa lisänopeudesta, josta en pääse koskaan nauttimaan.

Kun hyvissäkin olosuhteissa kymmenen kilon perunoista säkkiin mahtuu vain viisi kiloa.

Ei kommentteja: