keskiviikko 11. marraskuuta 2009

Haluatko asua ja työskennellä Usa:ssa?

Kaikkihan me unelmoimme amerikkalaisesta unelmasta, ja ensimmäinen askel siihen meillä kolmannen maailman kansalaisilla on muuttaa Amerikkaan. Siksi onkin olemassa sivustoja kuten Usagreencardlottery.org, jotka tarjoavat mahdollisuuden saada työlupa, eli ns. green card Yhdysvaltoihin. Sivusto on suunniteltu muistuttamaan virallisia sivuja (esim. http://www.usa.gov) ja niillä kerrotaan arvonnasta (lottery), jossa voi voittaa green cardin Yhdysvaltoihin. Sivustolla on kotkat, liput ja kaikki, ja seikkaileepa itse Obamakin siellä.

Voi kuulostaa uskomattomalta, mutta Green cardeista todellakin järjestetään arpajaiset. Yhdysvallat on ratkaissut maahanmuuttopolitiikkansa siten, että se arpoo 50 000 green cardia vuosittain. Tai tarkemmin ottaen, oikeutta hakea green cardia. Vasta "lottovoiton" saatuaan onnekas ulkomaalainen voi hakea green cardia, ja hänen täytyy läpäistä tietyt vaatimukset.

Nämä Green card - huijaukset, joita liikkuu netissä varmasti satoja, perustuvat siihen, että hakijalle luvataan paremmat mahdollisuudet voittaa arpajaisissa, mikäli maksavat kyseiselle "järjestelijälle" rahaa. Tietenkään he eivät voi lupaustaan täyttää, koska jos arvontaan osallistuu miljoona hakijaa, ja 50 000 arpaa voittaa, on voitonmahdollisuus 5%. That's it. Sen jälkeen voi hakea green cardia, mutta se taas on toinen tarina.

Yhdysvaltain viranomaiset kehoittaakin varomaan tällaisia sivustoja, ja painottaa ettei mikään ulkopuolinen taho ei voi parantaa mahdollisuuksia voittaa arvonnassa. Arvontaan osallistuminen on täysin ilmaista. Arvontaan osallistumiseen on vain kaksi vaatimusta: 1. osallistujan täytyy olla tietystä maasta 2. hakijalla täytyy olla peruskoulu ja lukio tai vastaava käytynä.

Oikea sivusto arvontaan osallistumiseksi on dvlottery.state.gov. Mikään .com, .org, tai .net -päätteinen sivusto ei ole oikea arvontasivusto.

Suomeksikin löytyy samaa rahanruinaamista:
http://www.visapeople.com/suomi.asp
Ei kovin vakuuttavaa edelliseen verrattuna, toinen suomenkielinen sivusto on tällä hetkellä suljettuna.

Sen sijaan hieman vakuuttavampi on
http://www.esta.us/suomi.html
joka markkinoi Esta-matkustuslupaa (viisumiin verrattava lupa, joka ei kuitenkana ole viisumi). Sivusto näyttää viralliselta, ja jotain yhdennäköisyyttä on havaittavissa maahanmuuttoviraston sivuihin.

Sivustolla on jopa seurava varoitus:

Varoitus! Hakeminen kolmannen osapuolen ylläpitämän verkkosivuston kautta ei mahdollisesti ole ESTA-säännösten mukaista. Varo vilpillisiä verkkosivustoja, jotka keräävät henkilötietojasi ja väittävät lähettävänsä hakemuksen puolestasi. Matkustuslupasi hakeminen itse on ainoa tapa olla täysin varma siitä, että hakemuksesi lähetettiin asianmukaisesti.


Hauskaa tästä tekee se, että pienellä printillä lukee:

ESTA.US is a private information website not affiliated with the United States Government.


Eli Esta.us on kolmas osapuoli, joka ei omien sanojensa mukaan ole mahdollisesti Esta-säännösten mukainen. Pitäisikö heille siitä hyvästä vielä maksaakin?

Oikeaa Estaa voi hakea tästä.

Nämä huijaukset perustuvat tietenkin siihen, että Amerikasta odotetaan parempaa elämää (huolimatta siitä, että sielläkin on tällä hetkellä talouslama). Muistan omilta kouluvuosilta ne tyypit, jotka uhosivat "ttu mää mitään opiskele, isona lähden Jenkkeihin ja rupeen pelisuunnittelijaksi/ räppistaraksi/ pokeriammattilaiseksi/ ninjaksi. Eli markkinoita löytyy varmasti Suomestakin.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

dv@travel-state-program.com Tästä osoitteesta tuli 1/2012 huijausviesti jossa ilmoitettiin voitosta. Sivu erittäin hyvin tehty kuvia ja pykäliä myöten. Maksaisi 897$, kun oikea ei maksa mitään tässä vaiheessa.(huijaus, greencard lottery).