perjantai 19. syyskuuta 2008

Laverto ratsastaa jälleen

Kirjoitin jokin aika sitten verkkotunnusten ylihintaisesta markkinoinnista. Nyt sama Laverto markkinoi verkkotunnuksia jälleen ylihintaan (ja heidän oma "laverto.fi"-osoite on vapaana, eivät näytä pelkäävän kaappauksia).

Viestintävirasto kehoittaa varovaisuuteen. Seuraava tiedote on heidän sivuiltaan:

Viestintävirastoon on jälleen otettu yhteyttä verkkotunnusten epäasialliseen markkinointiin liittyen. Verkkotunnuksia välittävä yritys lähestyy asiakkaita puhelimitse ja neuvoo rekisteröimään mahdollisesti useita eri tunnuksia (.fi, .com, .eu, .org, .net) oman verkkotunnuksen suojaamiseksi. Verkkotunnuksia tarjoava yritys kertoo, että joku aikoo juuri rekisteröidä saman verkkotunnuksen johonkin muuhun juureen ja nyt asiakkaalla on mahdollisuus saada itse rekisteröityä verkkotunnus, jos hän toimii nopeasti. Hinnat ovat usein huomattavan korkeita.

Viestintävirasto muistuttaa, että verkkotunnuslain (Verkkotunnuslaki 13.3.2003/228) mukaan muuhun juureen rekisteröity verkkotunnus ei lähtökohtaisesti tuo haltijalleen mitään oikeuksia suhteessa vastaavaan fi-verkkotunnukseen. Fi-verkkotunnukset eivät myöskään voi joutua "vääriin käsiin", eikä niitä voi "kaapata", jos ne on asianmukaisesti rekisteröitynä jollekin taholle.

Verkkotunnuksia kaupitteleva yritys Oy Laverto Ab ei ole ilmoittautunut Viestintävirastolle palveluntarjoajaksi ja toimii siten verkkotunnuslain vastaisesti. Kotisivuillaan Laverto ilmoittaa vastaavansa mm. domain-nimien rekisteröinnistä ja suojauksista. Oy Laverto Ab veloittaa .fi-verkkotunnuksesta 249 euroa (3 vuotta + rek. maksu). Hintaan kuuluu rekisteröinti, uudelleenohjaus ja tekninen asiakastuki. Hintoihin lisätään ALV 22%.

Viestintävirasto kehottaa asiakkaitaan ottamaan yhteyttä paikallispoliisiin, jos asiakas tuntee joutuneensa rikollisen toiminnan uhriksi.

1 kommentti:

FinAllu kirjoitti...

Seurakunnalta 1000 euroa verkkotunnuksista

http://www.savonsanomat.fi/uutiset/savo/verkkotunnuksia-kaupattiin-v%C3%A4kisin-iisalmessa(249544).ece