Poliisi kertoo mm. mitä Moneybookersin tilitapahtumat pitävät sisällään. Tilille on talletettu n. 100 miljoonaa euroa, josta on jaettu n. 90 miljoonaa seuraavasti:
Tililtä lähteneestä rahasta vähintään 50 000 euroa on siirretty 347 eri tilille, joista vähintään 100 000 euroa on siirretty 175 eri tilille ja yli miljoona euroa siirretty 6 eri tilille. Yhteensä näille 347 tilille on siirretty yli 50 miljoonaa euroa eli yli puolet koko tilin kautta kulkeneesta summasta. Tiliotteen mukaan 500:lle eniten nostaneelle tilinhaltijalle on siirretty yli 68 miljoonaa euroa eli yli 75 prosenttia koko summasta.
Tästä voisi piirtää sopivan kuvaajan, josta selviäisi, miten rahat ovat jakaantuneet pienelle piirille. Jäseniä oli yhteensä 10 000, joten jokainen on sijoittanut keskimäärin 10 000 € (10 000 x 10 000 on 100 miljoonaa). Tämä summa on sitten jaettu uudestaan siten, että 5% sijoittajista on saanut 75% rahoista. Systeemiin ei ole tullut mitään tuottoa tai voittoa, vaan sama raha on kierrätetty siten, että näyttäisi siltä, että voittoa on tehty.
Jäsenistössä kukaan ei tunnu tietävän, mistä tämä 100 miljoonaa on tullut, tai millä perusteella se on jaettu. Esimerkiksi tämä Wincapitaa puolustava blogisti uskoo vakaasti, että "Wincapita antoi ymmärtää käyvänsä valuuttakauppaa jäsenistön rahoilla". Hän onkin hämmentynyt ns. uuswincapitalaisuuden doktriinista, jonka mukaan Wincapita ei koskaan itse käynyt valuuttakauppaa, vaan että tuotot tulivat valuuttaohjelmiston lisensseistä.
Voittoa tehneet jäsenetkään eivät aina tiedä, mistä rahat ovat tulleet. (Alla oleva video kohdasta 4:30.)
http://www.youtube.com/watch?v=_WRyDJgMROw
Poliisin tiedotetta on käsitelty mm. Flat Earth Societyn, eli Columbon blogissa. Columbon blogin mukaan poliisi on väärässä ja valehtelee, mutta ei kuitenkaan kerro, mikä itse totuus on.
Poliisin mukaan jotkut jäsenet ovat saaneet soittoja suosittelijoilta (sponsoreilta), jotka vaativat perumaan rikosilmoituksen. Ilmeisesti joku vielä odottaa, että Wincapita palaisi, ja rikosilmoituksen tehneet eivät enää pääsisi miljonäärikerhoon. Jopa Kailajärven vapauttamista on perusteltu sillä, että poliisi olisi päästänyt hänet rakentamaan valuuttaohjelmiston valmiiksi (vaikka eikös sen pitänyt olla jo toimiva? ja eikö tämä ole hieman väärä hetki tuotekehittelylle?). Poliisi ei kuitenkaan ota kantaa automaattiseen valuuttakauppahohjelmistoon.
Petter Kavonius Radio Rockissa
Kailajärven asianajaja Petter Kavonius kommentoi Wincapitaa jokin aika sitten Radio Rockin haastattelussa:
http://www.youtube.com/watch?v=jaFGYlROADo
Poimin muutamia kommentteja tähän.
"pitäisi ymmärtää, että tämä on normaali hanke, jossa on tuote ja tuotekehitystä, ja sen hankkeen institutionaalinen toteuttajaja on ollut panamalainen yhtiö"
Epäilemättä. Itse koko ajan odotankin, että Ana Valenzuela Miranda, Juanita Rodriquez Reyna sekä Maria Esther Cherigo Gonzalez saapuvat Panamasta selvittämään asiaa. Mikseivät he ole sanallakaan puuttunet siihen, että heidän miljardibisneksensä on nyt karilla?
"kysymys on ihan samasta, kuin esimerkiksi jos Nokian osakkeilla käydään kauppaa"
Sehän on sitten myös täysin sama, kuin jos Nokia yhtäkkiä katoaisi jäljettömiin, ja sijoittajien ainoa yhteys Nokiaan, eli nettisivut, suljettaisiin. Tämän jälkeen poliisi selvittäisi, mistä Nokian rahat ovat tulleet, mutta väitetyistä kännyköistä ei löytyisi kahden vuoden selvityksen perusteella jälkeäkään. Kukaan ei oikeastaan tietäisi, mitä Nokia oli alunperin valmistanut.
Myös Nokian johtaja Olli-Pekka Kallasvuo olisi kadonnut jäljettömiin, ja hänet löydettäisiin vuoden etsintöjen jälkeen piileskelemästä ulkomailta. Tämähän olisi täysin sama asia.
"otetaan toinen esimerkki: konsultoin erästä lappilais-oululaistaustaista yritystä, jolla on innovaatio puhtaan energian tuotannossa.[] Siellä miettiin, hakevatko rahoitusta Suomesta vai ulkomailta. Siinä mm. Wincapitan tapauksen perusteella tultiin siihen tulokseen, että varmaan Lontoon pörssistä pitää hakea. "
Kolmaskin vaihtoehto on: verkostomarkkinoinnilla mansikanviljelijöiltä, uhreiluseuroilta ja uskovaisilta. Turhaan ei lähdettäisi hakemaan rahoitusta pankeilta, vaan puskaradiolla hankitaan mahdollisimman paljon taviksia, joita varten perustetaan "lisenssipörssi" verkkoon.
Toimittaja kysyy Kavoniukselta, uskooko hän todella, että Kailajärvi olisi voinut kehittää ohjelmiston, joka oikeasti ennustaa valuuttakursseja. Kavoniuksen vastausta voi luonnehtia monellakin tapaa, mutta pääasiassa pokeritermeillä.
Itse kyllä ihmettelen, että miten juuri Wincapitan valuuttaennustin on näistä kaikista se toimiva, kun pääasiassa ne sadat valuuttarobotit, joille netissä kerätään verkostomarkkinointiperiaatteella rahaa, ovat olleet pääasiassa huijauksia (googlettakaa "forex scam").
Sen verran uskon varassa tuntuu Wincapitan bisnes olevan, että suosittelisinkin capitalaisia muuttamaan Wincapitan uskonnolliseksi yhdyskunnaksi. Tällöin valuuttamittari voitaisiin nimetä pyhäksi reliikiksi, jolla on taianomaisia voimia. Luonnollisestikaan näitä voimia ei tarvitse osoittaa toteen. Wincapitalaiset voisivatkin tämän jälkeen vedota uskonnonvapauslakiin ja YK:n ihmisoikeuksien julistukseen ja kertoa kokevansa uskonnollista vainoa, kun heidän uskonnolliset johtajansa on vangittu ja pyhä reliikki takavarikoitu.
Kaikki wincapitaan initoituneet tietävät, mikä "totuus" on, mutta maallikot eivät sitä ymmärrä. Eok:n tiedotustilaisuudessakin Juntusen puheessa sana "totuus" esiintyy useammin kuin vuorisaarnassa, mutta kun jotain konkreettista kysytään, yleisin sana on "luultavasti".
Totuus on kuitenkin se, että luultavasti Olli-Pekka Kallasvuo saattaa olla Nokian johtaja, ja voi olla, että Nokialla on kehitteillä ja jopa myynnissä laite, jolla luultavasti voi soittaa puheluita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti