torstai 21. tammikuuta 2010

EOK ja Wincapita, osa 2

Jatkan EOK:sta ja Wincapitasta vielä. Kirjoitin asiasta jo kommenteissa, mutta nostan tämän vielä tähän omaksi postauksekseen.

EOK, eli Eurooppalaisen Oikeusturvan Keskusliitto –EOK on yhdistys, jonka tarkoitus on sen omien sanojen mukaan:

edistää ihmisoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista eri oikeudenaloilla. Edistää tiedotusta kansalaisten, yrittäjien ja yrityksien mahdollisuudesta saada apua oikeudellisiin ongelmiinsa, osallistua yleiseen oikeus- ja yhteiskuntapoliittiseen keskusteluun paikallisella, alueellisella, valtakunnallisella, Euroopan yhteisön ja kansainvälisellä tasolla.


Suurelle yleisölle EOK on tullut tunnetuksi viime aikoina erityisesti Wincapitan puolustajana. Moni onkin epäillyt, että EOK olisi Wincapitan entisten sponsoroiden perustama yhdistys. Näin ei kuitenkaan ole, vaan yhdistys on ollut olemassa jo jonkin aikaa, ja sillä on ollut ilmeisesti ihan tolkullistakin toimintaa (en tosin löytänyt mistään perustamisvuotta).

EOK:n monet jäsenet ovatkin kapinoineet yhdistyksen Wincapita-ystävällistä linjaa vastaan. Koska yhdistyskuviot ovat sen verran monimutkaisia, en lähde ulkopuolisena tekemään yhteenvetoa siitä, kuka-teki-mitä. Joka tapauksessa yhdistyksen johtohahmojen Jarmo Juntusen ja Petter Kavoniuksen toimintatapoja on kritisoitu autoritaarisuudesta, eikä moni jäsen tue johdon näkemyksiä.

Blogissaan EOK:n johtoa kritisoi mm. Jorma Uski. Hänen mukaansa Juntunen ja Kavonius ovat yksityishenkilöinä avoimesti asettuneet tukemaan Wincapitan sponsoreita, mikä on rasite EOK:lle.

Itse lainasin aikasemmin tässä kirjoituksessa EOK:n tiedotteita Wincapitasta. Mielestäni jos EOK omilla kotisivuillaan tiedottaa tällä tavalla, ei oikein voi puhua J&K:sta yksityishenkilöinä. Varsinkin, jos EOK järjestää yhdessä Wincapitan sponsoreiden kanssa tiedotustilaisuuden, jää kyllä sellainen kuva, että nimenomaan EOK on tässä se toimija. (Tiedotustilaisuudesta ks. video, 19 osaa, alkaa kohdasta 5:10, Juntusen sanoilla "toivotan teidät tervetulleiksi EOK:n ja sen jäsenistöön kuuluvan sijoitusklubi Wincapitan jäsenistön edustajien järjestämään tiedotustilaisuuteen ")

Seuraavassa lainaus Uskin blogin kommenteista:

"WinCapitassa on kahdenlaisia asianosaisia: niitä, jotka ovat "vilpittömässä mielessä" sijoittaneet rahojaan, mutta menettäneet ne huijaksessa.
Sitten on niitä, jotka ovat saaneet talaoudellista hyötyä noitten edellisten kustannuksella. [..]Aiankin Kavonius ja Juntunen ovat avoimesti asettuneen jälkimmäisten äänitorveksi. Vaikka he siinä toimisivatkin 'yksityishenkilöinä', on heidän asemansa vuoksi myös EOK väistämättä leimautunut heidän kantaansa. [..]EOK siis ajatteli istua kahdella pallilla: Puolustaa samanaikaisesti sekä WinCapitan uhreja, että heidän rahansa vieneitä?
Nyt täytyy ääneen ihmetellä, ettei varatuomari näe intressiristiriitaa. Tuollainen on ollut esimerkiksi peruste asianajajaliitosta erottamiseen. [..]
(rankasti lyhennetty, korostus minun)

Korostamani lainaus kiteyttää asian mielestäni hyvin.

Ongelma tulee viimeistään siinä vaiheessa, mikäli sponsoreiden annetaan pitää voittonsa ja sijoittajille palautetaan heidän Wincapitaan sijoittamansa rahat. Jokainen tietysti ymmärtää, miksi tämä yhtälö ei toimi.

Viimeisin tiedote EOK:n sivuilta kertoo Wincapitasta mm. seuraavaa:

Mikään seikka WinCapitan suhteen ei viittaa siihen, että kyseessä olisi ns. pyramidihuijaus


Yksikään jäsen ei ole saanut toisen jäsenen sijoituspanoksesta osuuksia


Toistaiseksi ei ole selvinnyt, kenen toimesta sivustot suljettiin. Se kuitenkin tiedetään, ettei sivustojen sulkeminen ole tapahtunut Suomessa olevan jäsenistön toimesta.


Tiedetään myös, että luxenburgilainen palveluntarjoaja sulki sivut maksamattomien laskujen vuoksi. Voi tietysti myös olla, että palveluntarjoaja valehtelee. Mutta miksi valehtelisi?

Sijoitukset osakkeisiin/lisensseihin eivät millään tavalla näytä eroavan normaalista sijoitustoiminnasta.


Ja niin edelleen. Mielestäni tällaisen tiedotteen jälkeen ei voi kieltää, etteikö EOK pyrkisi esittämään Wincapitaa nimenomaan laillisena yrityksenä. Kun jonkin ajan kuluttua paljastuu, että näin ei ole, kuka voittaa? Toiset veikkaavat voittavaa hevosta, toiset häviävää hevosta, mutta miksi kukaan haluaisi veikata aidantolppaa?

Ei kommentteja: