perjantai 17. huhtikuuta 2009

Taas uusia voittajia freelotto.comin nettilotossa (not)

Sain palautetta, jossa kysyttiin Freelotto.com-osoitteesta tulleesta viestistä. Sen mukaan viestin saaja oli voittanut miljoona dollaria. Viestistä ei varsinaisesti selviä, mitä pitäisi tehdä rahat saadakseen. Pitää vain varmistaa, että sähköpostissa olevat kaksi koodia täsmäävät (ja nehän täsmäävät - ihmeiden ihme - ja vielä samassa sähköpostissa!) ja klikata vahvistuslinkkiä. En tietenkään klikannut linkkiä vain saadakseni tietää, mitä tapahtuu (ei troijalaisia työkoneelle, kiitos).

Huijaushan tämä on, siitä ei ole epäilystäkään. Mielenkiintoista sinänsä, että suuri osa on selvällä suomen kielellä. Yleensä nämä viestit on käännetty kököllä käännösohjelmalla ja ovat aika kamalaa luettavaa, mutta tuossa on jopa pari virheetöntä lausetta. Ei se ehkä mikään laudaturin ylioppilasaine ole, mutta tähän asti selkeimmistä suomenkielisistä spämmiviesteistä. (Aikaisemmin ennustelin, että näin tulee käymään.)


Tietty joukko tässä listassa luetelluista vireillä olevista voittajista voi olla kelpuutettu saamaan määrätynsuuruisen shekin vahvistamalla henkilökohtaisen tunnusnumeronsa seuraavalla F.A.S.T.-lomakkeella ja lähettämällä samaan aikaan voitokkaan osallistumislomakkeen, joka on FreeLoton sääntöjen, ehtojen ja edellytysten mukainen. Kätevä F.A.S.T.-palvelu (tai ilmainen online-osallistumistapa) takaa sen, että voitokas shekki summaltaan $1 miljoona dollaria tullaan antamaan sen oikeudenmukaiselle voittajalle, kun mainittu osallistuminen on tapahtunut sääntöjen mukaisesti


Itse sain pari päivää sitten "Irish Lottery News Center":istä vajaan miljoonan punnan voiton. Osoite muuten oli ilmainen hotmail-osoite. Kuinka tyhmänä he minua pitävät?

Ja Microsoft lahjoitti puolen miljoonan punnan "promootipalkinnon" viikko sitten. Eli piisaahan näitä voittoja.

Mitä näistä sitten seuraa?Yleensä "palkintojen" lunastamista varten näissä huijauksissa pitää maksaa jokin "siirtomaksu". Tämä on perinteinen nigerialaismenetelmä. Tai sitten pitää antaa luottokorttitiedot. Näitä pyydetään vetomalla esim. siihen, että henkilöä pyydetään tunnistautumaan luottokortin avulla. Tästä on seurauksena edellinen, eli saattaa tiliotteeseen ilmestyä kaikenlaisia siirtomaksuja.

Koska spämmiä lähetetään tietysti laajalla otannalla satoja miljoonia viestejä, ja koska spämmi (lue p*ska) ei maksa mitään, on huijaus kannattava, vaikka "siirtomaksu" ei olisi kovin suurikaan. Jos minä tekisin tämän huijauksen, niin veloittaisin huijattujen tileiltä pieniä summia kuukausittain, jolloin kiinnijäämisriskin on pienempi. Kun kaikki tapahtuu automatisoidusti ja osallistujia on suuri määrä, niin kyllä siitä ihan hyvät rahat saa. Ja maailmassa lienee pankkeja, jotka eivät turhia kysele rahojen alkuperän suhteen.

Joissakin pitää antaa runsaasti henkilötietoja sen varmistamiseksi, että on oikea henkilö. Näitä henkilötietoja sitten voidaan käyttää identiteettivarkauksissa. Koska en itse harrasta identiteettivarkauksia, en ole varma mitä tällaisilla tiedoilla tehdään, mutta hieman ihmetyttää, miksi lottovoittajalta kysytään mm. seuraavia tietoja:

1. Full Names:.............
2. Home Address:...........
3. Age:....................
4. Sex:....................
5. Marital Status:.........
6. Occupation:.............
7. Phone numbers:..........
8. Country:................


Jos kerran lottovoitto myönnetään pelkän sähköpostiosoitteen perusteella, niin miksi sitten tarvitaan kohtuuttomia varotoimia sen varmistamiseksi, että satunnaisen sähköpostiosoitteen omistaja on todella osoitteen omistaja..?

Lievimmillään tällaisiin vastaamalla saa tod. näk. kohtuuttomasti spammia postiinsa. Huijarit ovat todenneet, että sähköposti toimii ja lukija on valmis vastaamaan viesteihin. Mutta se kai on pieni uhraus siitä, että voittaa miljoona dollaria, ja osallistuu vielä suurempien palkintojen arvontoihin....

LopuksiTietoturvayhtiö McAffeen ja ympäristöntutkimuslaitos ICF Internationalin tutkimuksen mukaan spämmiviestit ovat myös uhka ympäristölle. Kuten kaikki tietävät, spämmi muodostaa merkittävän osan kaikesta sähköpostiliikenteestä. Tämä kuluttuaa energiaa 33 terawattituntia, mikä vastaa 2,4 miljoonan amerikkalaiskodin vuotuista energiankäyttöä. Mikä tarkoittaa yhtä paljon kasvihuonekaasuja kuin 1,5 miljoonasta kodista tai 3,1 miljoonan yhdysvaltalaisen bensiinikäyttöisen henkilöauton vuotuisista ajoist syntyy.

Ironia piilee siinä, että spämmi on oikeasti voittoisaa toimintaa. Joku näihin lottoihin aina pistää rahansa tai tilaa v-yksi-agraa spämmiviestien perusteella.

11 kommenttia:

Petri kirjoitti...

Tätäkin huijausta yrittävää tahoa kannattaa yrittää pissittää vastavuoroisesti mahdollisimman paljon jos vain omaa aikaa ja energiaa moiseen riittää. Hyviä kokemuksia sekä ohjeita huijarien huijaamiseksi löytyy vaikkapa 419 Eater -sivustolta osoitteesta www.419eater.com.

Nettihuijaukset kirjoitti...

Juu, mikäs siinä, jos aikaa riittää. Ovathan nuo muutamat tarinat ihan hauskojakin.

Anonyymi kirjoitti...

....kalliksi tulee lunastaa millinsä. Kokeilin. Ensin valitaan 3 vaihtoehdosta postimaksu. Maksoi yli 800 euroa. Sitten vaaditaan vero, lähes 4000 euroa ja sitten anti-terrorismimaksu yli 20 000. Ja sit pitäs saada shekki. Henkilötiedot tarvittiin ennen shekin luovuttamista. Skannasin passin tiedot. Seuraava päivänä vaaditaa yli 11 000 tullimaksuja. Huijausta kaikki, mut poliisi ei muka mahda mitään....

Sami kirjoitti...

Liekö tämä blogi enää hengissäkään, mutta freelotto-huijaus on elossa edelleen/jälleen. Tänään tuli tekstiviestinä ilmoitus 950 000 punnan voitosta.

Anonyymi kirjoitti...

Sama viesti tuli mullekin. Puntaa 950 000. Jihuu!

Anonyymi kirjoitti...

Sama täällä. Voiko poliisi tehdä asialle jotain?

Anonyymi kirjoitti...

Poliisi ei puutu näihin, niin kuin ei puutu nettihuijauksiin ylipäätään. Ulkomailla toimivia huijareita on mahdotonta saada kiinni ja resursseja ei riitä pienimuotoisten huijausten tutkimiseen, jos rikoshyöty on näpistyksen luokkaa.

Ensimmäinen taho, jonka puoleen tulee kääntyä, jos huijauksista seuraa rahallista menetystä, on luottokorttiyhtiö.

Admin, Nettihuijaukset

Anonyymi kirjoitti...

terve tulikans juuri numerosta+0447506482361 ! hetken ihmettelin ja rupesin nettä selaa!

Anonyymi kirjoitti...

Potti on nyt 2000000.00.
Terveisin just voittanut.

Anonyymi kirjoitti...

Täällä myös 2 milliä rikkaampana (not).

Anonyymi kirjoitti...

Minäkin sain 2 miljoonaa puntaa