keskiviikko 10. joulukuuta 2008

Laittomat rahankeräykset

Rahankeräyksen järjestämiseen tarvitaan Suomessa viranomaisen lupa. Ns. "hyvään tarkoitukseen" ei saa kerätä rahaa ilman lupaa. Keräyksellä tarkoitetaan rahan hankkimista ihmisiltä ilman vastiketta, esimerkiksi vetoamalla hyväntekeväisyyteen.

Rahankeräysrikoksita puhuttiin viime keväänä Wincapitan yhteydessä. Silloin kyseinen "sijoitusklubi" keräsi "sijoituksia" ilman aikomustakaan antaa vastinetta rahan antajille. Myös muut pyramidit, ketjukirjeet ja tasomarkkinoinnit kuuluvat keräyksien piiriin, koska niiden rahavarat tulevat yksinomaan kerätyistä rahoista, ei konkreettisesta tuotosta tai tuotteesta.

Varsinaisissa rahankeräyksissä rahaa kerätään yleensä hyväntekeväisyyteen. Netissäkin toimii kaikenlaisia järjestöjä, joille voi lahjoittaa rahaa. Näillä kaikilla tulee kuitenkin olla keräyslupa, joka voidaan myöntää Suomessa rekisteröidylle yhteisölle tai säätiölle (yksityishenkilö ei siis voi kerätä rahaa). Koko Suomen alueella järjestettävälle keräykselle luvat myöntää Etelä-Suomen lääninhallitus. (Ks. Poliisin ohjeet ja rahankeräyslaki.)

Usein tämä ei ole tiedossa, vaan joskus yleishyödyllinen järjestö saattaa pyytää nettisivuillaan lahjoituksia tukitililleen. Luvanvaraisuuden tarkoitus on valvoa, että rahat todella menevät siihen tarkoitukseen, mihin niiden väitetään menevänkin. Keräystuotosta vähintään 51% kuuluu mennä nimettyyn tarkoitukseen (käytännössä tässä on runsaasti ongelmia, joihin ehkä palaamme myöhemmin). Tämä kannattaa muistaa myös muualla kuin netissi: mikäli puhelimitse pyydetään sinulta rahaa johonkin kohteeseen, kannattaa pyytää keräyksen numero.

5 kommenttia:

Mikko kirjoitti...

Käräjäoikeuden mukaan pelkkä passiivinen tilinumeron ja lahjoitusmahdollisuuden ilmaiseminen esimerkiksi yhdistyksen nettisivuilla ei ole sellaista rahankeräystä, johon tarvitaan lupa.

Näin todettiin tapauksessa, jossa syytettynä oli EFFI ry. Syyttäjä valitti päätöksestä, tämän valituksen seurauksista en tiedä.

Lisätietoja EFFIn blogista:
http://www.effi.org/blog/2007-03-05-Tapani-Tarvainen.html

Ai mutta jaa, tuohonhan se Mäenpääkin vetosi, nyt kun luen tuon Turun Sanomien jutun.

Anonyymi kirjoitti...

Jep, nimenomana näin. Ja kuten tuossa samaisessa uutisessa hallitusneuvos Jouni Laiho toteaa, laki on tästä osin epäselvä, koska se ei ota huomioon uusia medioita eikä erottele aktiivista ja passiivista rahankeräystä.

Sinivalkkareiden tapauksessa en osaa sanoa, miten rahan lähettämiseen kehoitettiin (en löytänyt alkuperäistä tekstiä), mutta ainakin Antifantsut selkeästi pyytävät vapaaehtoisia laittamaan tilille rahaa, jotta "Dimitri" saa asuntovelkansa maksettua. Jos tämä ei ole aktiivista rahankeräystä, niin kuulisin mielelläni perustelut.

Effin tapaus on itselläkin muistissa kyllä, ja sinänsä tapaus harmittaa, koska kannatan Effiä noin yleensä. Kenties heidän kuitenkin kannattaisi/olisi kannnattanut hakea keräyslupaa.

Tosin, ainakin minun oikeustajun mukaan, mikäli olemassaoleva yhdistys ilmoittaa muiden tietojen lisäksi tilinumeronsa nettisivuillaan, ei se ole aktiivista kampanjointia.

Admin, Nettihuijaukset

SAFKA kirjoitti...

Suomen Antifasistisen Komitean blogissaan mainitsema Virossa tapahtuva ranahkeräys on laillinen Virossa asuville kohdistettu. Tiedot siitä, että siinä tuettaisiin patsasmellakoista syytettyjä, ovat virheellisiä. Keräystoiminta ei tapahtu Suomessa vaan Virossa ja on siten Viron lainsäädänön alainen. Pyydämme poistamaan vihjailut, että keräys olisi laiton tai "huijaus".

Anonyymi kirjoitti...

"Tiedot siitä, että siinä tuettaisiin patsasmellakoista syytettyjä, ovat virheellisiä."

Eikö Dimitri Klenski olekaan patsasmellakoista syytetty? Silloin teidän blogissanne on väärää tietoa. Korjatkaa ihmeessä.

"Keräystoiminta ei tapahtu Suomessa vaan Virossa"

Koska nyt en suoralta kädeltä pysty sanomaan, onko teille myönnetty Virossa lupa järjestää rahankeräyksiä, niin en väitä toisinkaan. Mutta laittakaa toki keräyksen yhteyteen muistutus "VAIN VIROSSA ASUVAT SAAVAT OSALLISTUA" ja kääntäkää vetoomus jollekin Virossa puhutulle kielelle, niin vaikutatte uskottavammilta. Muutoinhan tuosta saisi sen (virheellisen?) käsityksen, että rahaa kerätään myös suomalaisilta.


Admin, Nettihuijaukset

SAFKA kirjoitti...

Hei! Bloginne väite siitä, että ilmoituksemme rahankeräyksestä Virossa olisi "netihuijaus" tai "laiton" ovat kunniaamme loukkaavia, joten olemme tehneet teitä vastaan rikosilmoituksen. Teidän kannaltanne olisi varmaankin tosi hyvä, että poistaisitte perättömät herjauksenne viipymättä. Safka-blogiin laitettu tiedote rahankeräyksestä Virossa ei riko Suomen lakia mitenkään. Olemme tarkistaneet, että tällaisen asian voi antaa tiedoksi. Vihjauksenne siitä, että kyseessä olisi laiton huijaus, on ilman muuta kunniaa loukkaava. Pyydämme teitä lisäksi julkaisemaan blogissanne oikaisun. Kyseisessä tiedotteessa, kuten näkyy, kerätään tukea Virossa Neshadimovalle, ei Klenskille. Toivottavasti älyätte toimia ripeäsi - muussa tapauksessa tapaamme oikeudessa!