tiistai 31. maaliskuuta 2009

Suojaa verkkosi!

Hovioikeus päätti: Suojaamattoman verkon käyttö laitonta.

Tämä on toki ymmärrettävää: jos joku hankkii nettiliittymän, eivät muut saa sitä ilman lupaa käyttää. Ongelmana on, että suojaamattomiin verkkoihin on helppo liittyä vahingossa. Verkkokortti etsii yleensä automaattisesti verkon, johon se voi liittyä.

Esimerkiksi minä käytän adsl:ääni normaalisti johdon kanssa, mutta jos laitan läppäristäni langattoman yhteyden päälle, verkkokortti liittyy automaattisesti naapurin langattomaan verkkoon. Näin syyllistyn siis rikokseen pelkästään laittamalla verkkokortin päälle.

Monikaan peruskäyttäjä ei välttämätä ymmärrä, mihin verkkoon on liittynyt, kunhan netti toimii. (Esimerkiksi avovaimoni ei erota verkkoja toisistaan.)Varsinkaan, kun verkkojen nimet ovat usein samat.

Asialla on myös toinen puoli. Viime syksynä joku oli saanut syytteen verkkorikoksista, jotka naapuri oli tehnyt hänen langatonta verkkoaan käyttäen. En nyt löydä kyseistä uutista, joten en kommentoi asiaa tarkemmin. Joka tapauksessa, lienee vaikea osoittaa, että se on juuri naapuri, joka on juuri sinun ip-osoitteestasi ladannut lapsipornoa, lähettänyt viruksia tai kalastellut pankkitunnuksia.

Suosittelenkin siis kaikkia ottamaan sen langattoman modeemin manuaalin esiin ja tarkastamaan, että verkko on asianmukaisesti salattu. Se on kaikkien etu.

Ei kommentteja: