lauantai 17. toukokuuta 2008

Wincapita ja todistustaakka

Olin tuossa jokin aika sitten eräässä lukiossa sijaisena ja opetin muun muassa argumentointitaitoa. Argumentoinnin peruskäsitteisiin kuuluva ns. todistustaakka tuntui olevan selvää kauraa lukion ekaluokkalaisille. Todistustaakalla tarkoitetaan filosofiassa (ja retoriikassa tai lakitieteessä) ajatusta, että väitteen esittäjällä on velvollisuus todistaa väitteensä todeksi.

Esimerkkinä käytin klassista argumentointivirhettä "ufoja on olemassa, koska kukaan ei voi todistaa, ettei ufoja ole olemassa". Oppilaat tuntuivat pitävän tätä niin ymmärrettävänä, että ihmettelivät mitä se hölmö sijainen itsestäänselvyyksiä latelee. Kuitenkin tuntuisi, että monille Wincapitaan sijoittaneelle tämä ei ole niin itsestäänselvää. Monet tuntuvat edelleen uskovan, että Wincapita teki valuuttakauppaa, koska "KRP ei ole todistanut, ettei valuuttakauppaa käyty". Poliisi on nyt kuitenkin jo pari kuukautta tutkinut klubia, eikä vielä ole löytänyt viitteitä siitä, että valuuttakauppaa olisi käyty.

Minulla olisi tarjota hieno rikastumismahdollisuus valuuttakaupalla. Tietenkään en voi todistaa sitä. Mutta toisaalta, kukaan ei voi myöskään todistaa, että en käy valuuttakauppaa. Varsinkaan sen jälkeen, kun olen pyörittänyt ne parin veroparatiisin, rahapesulan ja numerotilin kautta ja ryypännyt ja huorannut ne Pattayalla. Eikö kuulosta hyvältä? Jos jonkun mielestä minun ei tarvitse esittää todisteita valuuttakaupasta, niin rahaa vain tulemaan.

Sääli sinänsä niitä, jotka oikeasti lähtivät vilpittömin mielin mukaan ja menettivät huikeita summia. Toisaalta, moni vielä pari kuukautta sitten retosteli ylimielisenä, eikä ottanut varoituksia korviinsa. Nyt on vaikea malttaa olla kommentoimatta jälkiviisaasti "enkö minä sanonut". Ja sitten on niitäkin, jotka eivät vieläkään usko, että kyseessä on huijaus ja pitävät kaikkea kritiikkiä kateellisten panetteluna.

Ja sitten on niitä, jotka tiesivät kyllä, mistä on kyse, mutta silti rekrytoivat lisää porukkaa mukaan. Katsotaan, millainen todistustaakka on sitten oikeudessa, ja kenellä.

Ei kommentteja: