Koska sekä Hakemistokeskusta, että Suomen yrityshakua telemarkkinoi sama firma, Vivali, eli Teho-diili, on heilläkin samat ongelmat, eli laskuja lähtee vahingossa.
Mutta kuten Hakemistokeskuksen laadunvalvonta vakuuttaa, kyseessä on vain heidän (heidän? Hakemistokeskuksen? Vivalin? Talent CC:n?) kokemattoman työntekijänsä virhe. Eli kaikki kirjastoihin (näköjään myös ravintoloihin) ja minulle lähetetyt laskut olivat yhden nyt jo erotetun työntekijän huolimattomuutta.
Näin ollen kyseessä siis ei ole huijaus (jos kerran Mr. Laadunvalvonta näin sanoo). Tässä valossa kuitekin hieman epäilyttää, kuinka laadukas palvelu on kyseessä, jos yritys tekee omassa markkinoinnissaan jatkuvasti tällaisia mokia. Miksi tilaisin markkinointia yritykseltä, jolla parin sadan euron laskut lipsahtelevat sinne tänne? Ehkä Talent-Hakemistokeskuksen ja Vivali-Tehodiilin kannattaisi olla huolissaan työntekijöistään, hehän pilaavat yrityksen maineen.
Telemarkkinointitaivas
Toisaalta, en ihmettelisi, vaikka myyjät lähettelisivätkin laskuja omin päin. Tyypillisen telemarkkinointifirman henkilökunta kuitenkin koostuu 1-3:sta "supermyyjästä", jotka vastaavat 95% kaikista myynneistä ja laumasta opiskelijoita, pätkätyöläisiä ja pitkäaikaistyöttömiä, jotka eivät saa mistään rahaa tai joiden tuki uhataan katkaista elleivät ota vastaan mitä tahansa työtä. Heille annetaan sitten lista epätodennäköisimpiä asiakkaita, kuten kirjastoja ja virastoja, jotka pitää soittaa läpi. Ja koska palkka perustuu provisioon, sortuu varmasti moni pieneen vilppiin, kun ei ole pariin päivään saanut yhtään asiakasta.
Puhelinmyynnistä voi lukea lisää tästä blogista.
Perusta oma yrityshakemisto
Suomessa on satoja samalla konseptilla tuotettuja yrityshakemistoja. Miksi et sinäkin perustaisi omaasi?
1. Keksi geneerinen nimi. Käytä ainakin kahta seuraavista sanoista: yritys, Suomen, hakemisto, rekisteri, haku, info, tele tai palvelu. Mikäli se muistuttaa jotain jo olemassaolevaa hakemistoa, sen parempi. Perusta firma ja varaa verkkotunnus. Keksi firmalle pari aputoiminimeä, joilla voit toimia eri yhteyksissä. Joku kansainväliseltä kuulostava, ei-mitään tarkoittava on hyvä. Kaupparekisteri veloittaa pari kymppiä, verkkotunnusten rekisteröinti on vuosittain saman verran.
2. Vuokraa palvelin. Koska liikennettä on odotettavissa enemmänkin, halvin webhotelli ei varmaan riitä. Dedikoitu palvelin maksaa pari sataa vuosittain.
3. Asenna sisällönhallintajärjestelmä. Tätä tarkoitusta varta vasten suunniteltuja on varmasti olemassa, mutta väittäisin, että esimerkiksi avoimen lähdekoodin Joomla tai Drupal toimii yhtä hyvin.
4. Suunnittele sivuston ulkoasu. Koska monenkaan hakemiston graafinen ulkoasu ei näytä kovin kunnianhimoiselta, niin en usko että graafikolle on maksettu kovinkaan paljoa.
5. Koodaa skripti, joka hakee tiedot Ytj-palvelusta. Näin saat hakemistoosi näytteeksi yritysten tietoja, jotta se vaikuttaisi kattavalta. Koska Ytj on rajoittanut haut tuhanteen per päivä, tietojen hakeminen saattaa kestää. Ja missään tapauksessa vanhentuneita tietoja ei kannata päivittää, sitä varten soitellaan yrittäjille ja tarjotaan tietojen päivitystä sopivasta maksusta. (Tai sitten voit ajan säästämiseksi upottaa ilmaisen Google-haun hakemistoosi, kuten tässä.)
Mitä se oikeasti maksaa?
Kokonaiskustannus on siinä tonnin, kahden luokkaa. Kun yhden yrityksen tietojen lisäys maksaa 130-600 euroa, tuntuisi hinnoissa olevan ilmaa. Suurin kuluerä on kuitenkin markkinointi, eli juuri se, kun puhelinmyyjä yrittää saada juuri sinua ostamaan mainospaikan "suomen ihan oikeesti suosituimmassa yrityshakemistossa".
Ongelma on siis siinä, että hakemistoyritykset ovat keskittynet markkinoimaan itseään, eikä suinkaan asiakasyrityksiään. Heidän hehkuttamansa "räätälöidyt palvelut", "tuotekehityksen" ja "avainsanalistat" voi työntää syvälle sinne mistä ovat tulleetkin. Kaikille myydään samaa bulkkia, johon kuuluu yhteystietojen lisäksi hyvässä lykyssä karttalinkki ja kuvasta saa maksaa 100€ ekstraa. Räätälöinti tarkoittaa, että voit lisätä tusinan verran toimialaasi kuvaavia sanoja esittelysivulle (hoo-ray).
Todellisuudessa itse hakemiston ylläpito ei vaadi juuri mitään, joten jos tarvittava infra on olemassa, palvelun voi tarjota ilmaiseksi. Esimerkkinä ilmaisesta yrityshakemistosta tämä: pramea.info (disclaimer: minulla ei ole mainittuihin tahoihin mitään yhteyksiä, enkä vastaa heidän tominnastaan. )
Ilmaisten lisäksi on olemassa myös "ilmaisia", joista kannattaa pysyä erossa. Monet hakemistot antavat lisätä "perustiedot" ilmaiseksi, mutta eivät kuitenkaan kerro, mitä perustiedot ovat ja mitä muiden tietojen lisääminen maksaa. Eli jollei halua puhelinmyyntirumbaa ja pitkällistä reklamaatiosambaa, kannattaa olla varovainen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti