torstai 24. heinäkuuta 2008

Mallihuijaukset

Mallihuijaukset ovat yleistyneet viime aikoina. Eräs syy on, että mallin ammatti on nykyisin arvostettu ja tavoiteltu: monet nuoret tahtovat julkisuuteen, ja (super)mallin ammatti näyttäisi tarjoavan mahdollisuuden päästä kaikkien ihailemaksi julkkikseksi. Toisaalta, kauniit naiset ovat aina vetäneet huijareita ja lieroja puoleensa. Mallialalla seksuaalinen hyväksikäyttö ja huumeet eivät ole koskaan olleet harvinaisia. Nuoret naiset ovat helppoja uhreja: kun joku kehuu kauniiksi ja lupaa rahaa, voi harkintakyky pettää.

Tässä artikkelissa käsitellään kahta eri huijaustapaa: mallikansioiden myymistä ja mallikurssien myymistä.

Lisää voi lukea esimerkiksi osoitteesta:
www.modelingscams.org/

Etsitään malliaUsein netin keskustelupalstalla törmää monenlaisiin viesteihin ja ehdotuksiin. Yleensä toiminnan takana on valokuvaaja, joka haluaa saada kuvattua malleja ilmaiseksi. Oikeastihan malleille pitää maksaa tuntipalkkaa. Siksi huijari tarjutuu tekemään huippumalliksi haluavalle "mallikansion", jonka avulla malli voi hakea töitä. Kansion hän antaa jalomielisesti ilmaiseksi, tai jopa ottaa maksun sen kuvaamisesta. Näin hän välttyy maksamasta mallille palkkaa ja voi myydä kuvat eteenpäin.

Toki on jokaisen oma asia, suostuuko kuvauksiin ilmaiseksi. Jos kyseessä on aloitteleva valokuvaaja ja aloitteleva malli, niin miksipä he eivät saisi ottaa kuvia keskenään. Kaikki netissä ilmoittelevat kuvaajat eivät ole huijareita, ja toisaalta, minullakin on ystäviä jotka osallistuvat kuvauksiin enemmänkin huvikseen kuin rahan vuoksi. Kuitenkin mallien, varsinkin nuorten naisten, kannattaa olla varovaisia netin ilmoituksiin vastatessaan.

MallikurssitHieman isommasta huijauksesta on kyse, kun mallitytöille markkinoidaan "mallikursseja" työtä vastaan. Luvataan, että käymällä heidän kurssinsa on mahdollista saada hyviä mallintöitä tai työn saamiseksi velvoitetaan käymään tuhansien eurojen "kurssit". Monet mallitoimistot ovatkin keskittyneet mallien välittämisen sijasta markkinoimaan omia kurssejaan, se kun on paljon tuottoisampaa. Todellisuudessa kuitenkaan malliksi ryhtymiseen ei tarvita kursseja. Kansainvälisesti tapaukset ovat erittäin yleisiä, ja pikkuhiljaa ne ovat alkaneet kotoutua myös Suomeen.

Mallikurssien ongelma on siinä, että ottavat kursseilleen oppilaita, joilla ei ole välttämättä edellytyksiä menestyä mallina. He eivät välitä, koska he saavat siitä rahaa.

Viime keväällä netin keskustelupalstoille, erityisesti Suomi24-palstalle ilmestyi viestejä, joissa markkinoitiin 3200 euron hintaista mallikurssia Espanjan aurinkorannoilla, Fuengirolassa Malagassa.

"Mallikoulun johtajana" esiintynyt henkilö vakuutti, että heillä on yhteyksiä Milanon, New Yorkin ja Pariisin mallitoimistoihin ja että heidän kurssinsa käyneille järjestettäisiiin työpaikka mallimaailman huipulla. Lisäksi keskusteluun osallistui useita nimimerkkejä, kuten "Ann-Maj", "Janina" tai "Pia" (tai jokin muu nuoren naisen etunimi), jotka kirjoitusvirheistä, tyylistä ja asenteesta päätellen olivat sama henkilö kuin "mallikoulun johtaja". He väittivät kiven kovaan olleensa kursseilla ja toistelivat samoja fraaseja. Huvittavaa sinänsä, että Ann-Maj muunmuassa kirjoitti pari kertaa nimensä väärin (harva kirjoittaa sentään oman nimensä väärin).

Jutun taustalla oli ruotsalainen valokuvaaja ja muutama mahdollisesti Malagassa eläkepäiviään viettävä suomalainen. Heidän ilmeisesti oli tarkoitus oikeasti järjestää oikeasti mallikursseja, mutta oppilaiden puuttuessa niitä ei koskaan järjestetty. Mitään töitä mallikurssin käyneille tuskin oli tarjolla: ideana oli maksattaa oppilailla kalliit kurssit ja ottaa kurssin kuluessa heistä kuvia, jotka sitten voi myydä eteenpäin. Kuvista tosin ei suuria summia saa, mutta varmasti joku stockphoto-firma ostaa kuvia euron kappale. Ei välttämättä mitään järin tuottoisaa, jos pitää kulujakin vähentää, mutta pientä lisätienestiä kuitenkin, eikä nuorten naisten katseleminen uimapuvuissa varmaan työltä tunnu.

Paljon kysymyksiäOn selvää, että kyseinen "mallikoulu" ei pysty lunastamaan antamiaan lupauksia. Hälytyskellojen pitäisi soida jo siinä vaiheessa, kun:

 • Mallikoulu väittää olevansa Euroopan parhaita, mutta kukaan ei ole kuullut siitä mitään.
 • Netistä ei löydy yrityksestä muuta kuin nettisivut ja keskustelupalstoille lähetettyä spämmiä.
 • Koulu väittää toimineensa jo 10 vuotta, mutta kotisivut firma on hankkinut vuoden 2008 tammikuussa.
 • Sivuilla ei mainita kuka kurssin järjestää. Myöhemmin sivuille ilmestyy joitain "mallipedagogeja", joiden meriitit tosin jäävät tuntemattomiksi.
 • Sivuilla mainostetaan mahdollisuutta kansainväliseen mallinuraan, mutta koulun "johtaja" ei osaa mainita yhtään yhteistyökumppania nimeltä.
 • Kukaan tunnettu Milanossa, Pariisissa tai New Yorkissa työskentelevä malli ei ole käynyt kyseisein "koulun" kursseja.
 • Koulun "johtaja" ei suostu kertomaan nimeään, myöhemmin sivuille ilmestyy nimi ja passipotretti bussikuskin näköisestä miehestä.
 • Rahat pitää maksaa etukäteen Espanjassa sijaitsevalle pankkitilille.
 • Mallikoulua mainostetaan ainoastaan netin keskustelupalstoilla kirjoitusvirheitä vilisevillä viesteillä.
 • Mallikoulun sähköposti on anonyymi Hotmail-osoite.
 • Sivuilla ei ole kuvia malleista, pelkästään yksi kuva, joka on mahdollisesti peräisin kuvapankista, eikä kuvassa esiintyvä nainen ole käynyt ks. mallikoulun kursseja.

On jokseenkin omituista, että tällaisilla rahkeilla edes lähdetään liikkeelle. Vaikka oletettaisiin, että kyseessä ei olisi huijaus, niin "koululla" olisi aika paljon tekemistä brändinsä kanssa. Se kun ei vaikuta kovin luotettavalta. Kun muut keskusteluun osallistujat esittivät epäilyjä, "johtaja" vastasi erittäin aggressiivisesti ja jopa uhkasi oikeustoimilla (onneksi Hotmail-tili ei ole vielä ainakaan Suomessa juridinen henkilö).

Tällä hetkellä mallikoulun sivut ovat kadonneet. Siitä ei ole tietoa, miten "koulun" toiminta jatkuu. Viimeisen Suomi24-palstan viestin perään joku oli jättänyt palautetta:

just...
Kirjoittanut: tosi hieno alku hei 29.4.2008 klo 21.46

tota...eka kurssi meni teillä läskiksi kun oli kuulema putkitöitä (lue ei oppilaita). toinen kurssi pitäis olla nyt juuri käynnissä, mutta....ei oppilaita....Silti kursseillenne ei enää mahdu!! Miten tämän selitätte? Äläkä sano, että laita sähköpostia sillä sieltä ei mitään vastauksia saa. Pelkkää ympäripyöreetä peetä. Ja miksi teillä ei ole mitään materiaalia antaa, kun sitä olen pyytänyt? Olin Espanjassa käymässä ja olisin halunnut tutustua paremmin....ei ollut mitään matskuja...? Mitä?? Häh...ja koulun pitäisi olla jo käynnissä!

Huomaatteko itse kuinka naurettava yrityksenne on! Kukin keskittyköön siihen missä on hyvä! Teillä siis kiinakaupan rätit! Hyvää kesää vain!

t. Pettynyt!


Vaikea sanoa, onko kyseessä vain ammattitaidottomuus vai puhdas huijaus, ja jos niin minkälainen. Oliko tyttöjä tarkoitus vain rahastaa b-luokan kursseilla ja työlupauksilla? (Tosin, pari viikkoa elämistä aurinkorannalla kelpaisi minullekin, mutta sillä ei ole mitään tekemistä mallintyön kanssa. Ja mielummin tilaan matkani ihan oikeasta matkatoimistosta.) Menikö yritys mönkään ammattitaidottomuuden vuoksi, vai oliko alunperinkin tarkoitus jossain vaiheessa kadota?

Toivonpa kuitenkin, ettei kukaan nuori tyttö lähettänyt tuonne ylioppilasrahojaan. Ja jos lähetti, niin toivottavasti sai sentään takaisin.

9 kommenttia:

Pete kirjoitti...

Suomi on näemmä sinisilmäisiä täynnä, tai sitten rehtiys on katoamaan päin. Joka tapauksessa malliksi hinkuava henkilö on mielestäni tyypillisesti nuori tyttönen, joka etsii halpaa julkisuutta ja rahaa, kun ei kelpaa elannon ansaitseminen tavallista työtä tekemällä. Halutaan olla julkkiksia.

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä, tätä on helppo huijareiden käyttää hyväkseen. Enpä silti pidä sitä hyväksyttävänä, vaikka joskus (monien muidenkin) huijattujen kohdalla tuntuu, että saivat mitä hakivatkin.

Nettihuijaukset, Admin

Anonyymi kirjoitti...

PISSIS "MALLIT" PELKKIÄ KUSETTAJIA

Jos valokuvaus- ja mallitoimistopuolella on huijareita, niin on kyllä ns. mallipuolellakin.

Lukemattomat pienet missikisat Suomessa ovat kaatuneet siihen, että kisaan lupautuneet tytöt eivät saavukkaan paikalle sovittuna aikana. Siinä on sitten järjestäjä yhtäkkiä lirissä yleisön edessä.

Sama koskee valokuvaustilanteita. Vaikka toiminta olisi molemminpuolin maksutonta testailua, on kuvaajalla kuitenkin kuluja esim. studion vuokraamisen ym. järjestelyn muodossa. Sitten (yleensä viikonloppuina pahinta) malli vain jää tulematta paikalle. On jäänyt viihde päälle tai sen jälkitila ja vastuuta ei tunneta edes ilmoittaa asiasta kuvaajalle.

Ja sitten nämä ns. mallit ovat useimmiten samaa tasoa kameran edessä kuin tuhannet karsiutuvat IDOLS-kokelaat ovat mikrofonin kanssa. Mistään poseeraustaidoista ei ole tietoakaan. Halutaan vaan olla tässä pintatrendissä mukana.

Siis harrastelijakuvaajienkin kannattaa ehdottomasti tehdä molemminpuoliset ilmaiset testit malliehdokkaille, ennenkuin ryhtyvät ketään palkkaamaan.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä on ollut suomi24 sivuilla ja tässä on asia kerrottu tylyn asiallisesti. Näin se vaan menee.

Suomi on mallitoimistojen luvattu maa.
Toimistoja löytyy kymmenkertainen määrä kysyntään nähden ja lisää vain työntyy markkinoille. Markkinat eivät yksinkertaisesti vedä noin suurta määrää malleja. Toimistoihin on kuitenkin työntymässä valtaisia joukko malliksi aikovia. Tästä on muodostunut uusi liiketoiminnan muoto. Useimmat toimistot ovat jo aikaa sitten luopuneet alkuperäisestä toimintamallista, eli toimia agentuurina henkilöille, jotka ovat saanet lahjana näyttävät ulkoiset raamit ja löytää heille työtehtäviä. Nykykäytäntö näyttää keskittyvän rahastamaan tällä illuusiolla.
Markkinoille on tullut uusi ilmiö, ns. wannabe toimistoja. Toimiston ympärille luodaan näyttävät nettisivut ja puhelimessa soittajalle luodaan hype. Liikeidea keskittyy näkyvyyteen nettisivulla ja alle riman roiskituilla kuvilla. Asia markkinoidaan ajatuksella ”sinut voidaan poimia meidän sivuilta”. Asiakkaita tai todellisia maksavia yrityksiä ei ole tai edes tehdä markkinointiponnisteluja. Toimiston oheistuotteena on usein joku missikisa jonka voittaja saa sopimuksen tähän toimistoon. Paperilappu on juuri niin kauan arvoton, kun saa ensimmäisen työtehtävän, josta maksetaan. Jos sitä edes tulee. Toinen uusi ilmiö on mallisivut, jonne kuka tahansa voi ladata kuvia ja ilmoittaa olevansa malli. Kuvien ja sivujen perusteella niillä ei ole mitään tekemistä ammattimaisen toiminnan kanssa. Mallikokelaille tarjoillaan ilmaisiakuvia ja kuvauksia. Kuvien taso ei päätä huimaa ja ajatus myydään sinulle, että autamme sinua pääsemään jonain päivänä parrasvaloihin. Sivuilla vilkkuu hienoja lyhenteitä TFP jne. joilla ei ole ole mitään tekemistä ammattillisesti. Ilmaista lounasta ei siis ole.
Muutama toimisto ylläpitää omaa keskustelufoorumia jossa keskustelua käydään toimiston etujen mukaisesti. Vähäkään tätä hypeä epäilevä viesti poistetaan ja admin on rekisteröinyt useita käyttäjiä itselleen ja käyn foorumissa toimistolle myönteistä keskustelua. Foorumilta poimittu kysymys: Mikä olis hyvä toimisto? Vastauksen voit itse arvata. Muutamat mallialan siivellä toimivat marginaaliyrittäjät ovat keksineet varata foorumeilta useita mimimerkkejä joiden avulla yritykselle luodaan ansiotonta postetiivista kuvaa. Muutamat ovat tekevät sen hyvinkin räikeästi.
Jokainen, joka todella ja oikeasti toimii alalla tietää, että ketään mallia ei valita vaativaan työtehtävään muutaman ala-arvoisen kuvan perusteella nettisivulta, tuntemattomasta toimistosta. Mallin tärkein työväline on mallikansio, se pitää olla kunnollinen ja sitä tulee täydentää jatkuvasti.Jos mielit malliksi, kehotan sinua ensimmäiseksi kääntymään jonkun puolueettoman tahona puoleen ja pyytää rehellinen arvion mahdollisuuksistasi mallina. Siinä voit kääntyä esim. jonkun tunnetun valokuvaajan puoleen. Studiokuvaajat ovat mallitoimistojen huomattavin asiakasryhmä ja pitkälti vaikuttavat kenet valitaan kuvauksiin, joten he voivat antaa puolueettoman vastauksen mahdollisuuksistasi ja tietävät mistä ollaan juuri nyt kiinnostuneita.
Jos kävelet jonkun marginaali ”toimiston” ovesta sisään noviisina, sinulle hyvin todennäköisesti tullaan myymään: kursseja, kävelytunteja, meikkauskursseja, paikkaa nettisivuilla, malliksi rahalla sopimusta, mallikansio kuvausta, päivityskuvia, stailausta, juontaja kursseja jne. jne. Valitettavan usein erilaisten mallikurssien esitelmöijät ovat myyntikonsultteja eli taustalla on tarkoitus myydä omaa tuotetta tai kansiokuvat ottaa kouluttamaton henkilö.
Jos huomaat, että sinulle tarjoillaan jotain näistä edellämainituista olet rahastuksen kohde. Tai huomaat käyväsi keskustelua jossain misseille ja wannabe malleille tarkoitetussa keskustelu foorumissa. Kannattaa miettiä onko oikealla tiellä.
Lyhyestä virsi kaunis. Jos todella haluat malliksi. Kuvauta kansio ammattikuvaajalla, Tuttavan tai alkavan harrastajan kokeilut eivät kelpaa, vältä ns. Massakuvaamoja joka kehuu runsailla kontakteilla mallitoimistoihin, imago ja muita valmiita kansiopaketteja kannattaa vältää, kierrän näytillä alan tunnetuissa mallitoimistoissa, käy näyttämässä kansiotasi alan yrityksissä, etsi itse työtehtäviä. Ole aktiivinen. On turha kuvitella, että joku tekisi sinulle raahaa puolestasi. Toimiston johtaja tai työntekijä ei ole koulutettu valokuvaaja.
Mallitoimiston henkilökunta ei ole auktoriteet alalla. Jos sinulle sanottaa että Sinun pitää tehdä sitä ja tätä tai ostaa tätä, taikka tuota, ei takoita, että sinun pitää tehdä niin päästäksesi malliksi. Järjen käyttö on sallittua.
Erota kaksi asiaa: missi ja malli. Ne ovat kaksi ihan eria asiaa vaikka ne monesti käsitetään erheellisesti synonyymiksi.
Jos et löydä töitä vuoden sisällä, siirry eläkkeelle.

Anonyymi kirjoitti...

sattuuko kenelläkään olemaan kokemusta studio eneas nimisestä mallitoimistosta? netistä löytyy monenlaista, sekä hyvää että myös paljon huonoo palautetta eikä oikein voi varmasti päätellä minkä sortin paikka tää mahtais olla.

Jessica Enqvist kirjoitti...

samaa mietin myös, eneaksesta otettiin yhteyttä eilen, että haluaisivat minut mallikouluunsa jonka hinta yllätys yllätys 400e. taisin kuitenkin päätyä siihen tulokseen, että huijausta taas jälleen kerran...

Anonyymi kirjoitti...

En suosittele sekaantumaan Eneasin toimintaan millään tavalla. Ne vievät rahasi etkä koskaan saa töitä, tai jos saat, et koskaan saa siitä palkkaa. Heillä on listoilla kymmeniä, ellei satoja "malleja", jotka ovat maksaneet kursseista ja kuvista, mutta kellekään ei riitä töitä. Laskutus hoidetaan kahden yrityksen kautta ja toimistokin muuttaa jatkuvasti, kun ei ole ilmeisesti maksanut vuokriaan. Vai miten luotettavalta kuulostaa se, että toimitusjohtaja Evelyn Mora on vaihtanut sekä etu- että sukunimensä heti yrityksen perustamisen jälkeen?
Itsekin lankesin ansaan ja tein heille työn, jonka laskun olen joutunut viemään perintään. En varmaan koskaan tule saamaan rahojani kyseisestä työstä.
Vähän pyramidihuijaukselta kuulostaa koko liiketoiminta, kun niin aktiivisesti etsivät uusia malleja, jotta saisivat lisää rahaa kursseista.

Anonyymi kirjoitti...

Säästykää vaivalta ja sanokaa suoraan EI Evelyn Moralle, niin mallit, meikkaajat, kuvaajat ja muut yhteystyökumppanit. Hän valehtelee päin naamaa, ei tee mitä lupaa ja yrittää kieroilla epäselvillä sopimuksilla.

Nettihuijaukset kirjoitti...

Hei kaikki

Tämä aihe tuntuu herättävän tunteita ja kirvoittavan kommentteja. Alkuperäinen teksti on kirjoitettu yli 7 vuotta sitten, eikä tätä blogia päivitetä enää edes harvakseltaan.

Itse en edellisissä kommmenteissa mainittua henkilöä tunne, joten toivoisin myös kommentoijilta pidättäytymistä suorista syytöksistä, kuten kyseisen henkilön väittämistä valehtelijaksi (piti tämä paikkaansa tai ei). Muistutan myös, että henkilön arvostelu on eri asia kuin yrityksen (oli syytä tai ei).

En tässä vaiheessa poista kommentteja, mutta tämä sivu tulee Googlen tuloksissa melko korkealla, joten annan varoituksen ennen kuin keskustelu karkaa käsistä. Omakohtaiset, konkreettiset esimerkit sekä yleisluontoinen keskustelu aiheesta ovat edelleen tervetulleita.

Terveisin, Nettihuijaukset-admin