maanantai 23. kesäkuuta 2008

Iltasatu

Kerrotaan, että shakki-pelin keksijä sai esittää kuninkaalle yhden toivomuksen ja toivoa mitä ikinä halusi. Toivomus oli varsin vaatimaton: keksijä halusi vain riisinjyviä, sen verran mitä mahtuu shakkilaudalle, kun ensimmäiselle ruudulle asetetaan yksi jyvä, seuraavalle kaksi, sitä seuraavalle neljä, sitä seuraavalle kahdeksan ja niin edelleen.

Ei kuulosta suurelta määrältä. Maalaisjärjellä arvoituna ehkä säkillinen jyviä.

Väärin. Tarkka luku on 18 446 744 073 709 551 615 riisinjyvää. Se on miljardeja kertoja enemmän riisiä kuin mitä maailmassa tuotetaan, ja itse asiassa, tuo riisimäärä ei edes mahtuisi maapallon pinnalle.

Kuten kaikissa hyvissä tarinoissa, myös tässä on opetus.

Verkostointimarkkinointi (eli pyramidipeli, eli multilevel marketing) saattaa kuulostaa ensi alkuun hyvältä. Pitää vain hankkia, sanotaan nyt 20 uutta jäsentä. Se ei kuulosta kovin vaikelta. Kuten muutama riisinhyvä shakkilaudan ruuduilla. Jos mukaan lähtee aikaisessa vaiheessa, se onkin varsin helppoa. Kuitenkin jäsenten määrän pitää kasvaa tasaisesti, ja pian se pomppaa tähtitieteellisiin lukuihin.

Esimerkiksi edellisessä viestissä käsitellyssä Bux.to-klikkailuohjelmassa pitää hankkia 20 jäsentä, jotta saa 63 dollaria. Eli toisin sanoen, kun 1 jäsen saa 63 dollaria, tarvitaan 20 jäsentä, jotka eivät saa mitään (paitsi sen 3 dollaria, jonka kuukausittaisesta klikkailusta maksetaan). Jos taas nämä 20 jäsentä haluavat saada enemmän kuin 3 dollaria/kk, tarvitaan 400 uutta jäsentä. Ja niin edelleen.

Tarkemmin seuraavasti:

20
400
8000
160 000
3 200 000
64 000 000
1 280 000 000

Kun tämä verkosto on edennyt seitsemännelle tasolle, on mukana yhteensä 1 347 368 420 jäsentä. Heidän pitää kerätä yhteensä 25 600 000 000, eli 25,6 miljaria uutta jäsentä, jotta saavat luotua itselleen alalinjan.

Maalaisjärjellä tuntuu, että 20 uutta jäsentä löytyy kaveripiiristä (about säkillinen riisiä, iisi juttu). Todellisuudessa koko maailman väestö ei riitä pitämään pyramidia pystyssä.

Ainiin, se tarinan opetus. Se on tämä: Jos joku pyytää sinua mukaan tällaiseen, eikä hän ole sen aloittaja, olet melko varmasti jossain pyramidin alaportaalla, korkeintaan keskivaiheilla. Tämä tarkoittaa, että et tule enää saamaan ketään mukaan, ja sinulle jää mustapekka käteen. Tulet rikastuttamaan korkeintaan muita jäseniä, ja menetät kaikki sijoituksesi, oli se sitten rahaa tai vaivaa.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hahahah! Jätkä vähän kujalla näistä asioista. Parempi olla kirjottamatta iltasatuja jos ei kerta tietoa ole minkään vertaa. Esim, bux.to ja muut PTC:t maksavat $0.01 JOKAISESTA LINKISTÄ mitä referalit klikkaavat. Vain 1 tason referalit. Eli EI referalin referalit. Se ei ole pyramidi. Bux.to ei maksa 25 miljardin jäsenen etsimisestä sentin senttiä, jollei he klikkaile mainoksia. (Matrix-pyramidit ovat asia erikseen!) Jos suosittelet/ostat esimerkiksi 35 referralia, todennäköisesti suurin osa heistä on aktiivisia, ainakin omalle kohdalleni näin on sattunut. Tuommoinen määrä ostamalla maksaa noin $35 ja sen olen ottanut kiinni muutamassa päivässä. Kun 15 mainosta on tarjolla, jokaisen henkilön klikkaamat mainokset ovat naamaa kohden $0.15. Nyt kun tuon määrän kertoo suurella referalimäärällä, on summa suurempi. Sinuna todellakin lopettaisin tällaisen paskan kirjoittamisen ilman tietoa/kokemusta asioista. Vaikene.

Anonyymi kirjoitti...

Älä jätä koulujasi kesken. Matematiikan lisäksi tarvitset ainakin tukiopetusta suomen kielessä: luetunymmärtäminen on sinulla hieman ruosteessa. Luepa ensin mitä artikkelissa sanotaan, ja jätä sitten vasta kommentti.

Koska epäilen, että tehtävä on amiksen moponkorjauslinjankin reputtaneelle hieman liian vaativa, tiivistän sen tähän: "artikkelissa lasketaan, kuinka suuri jäsenmäärä tarvitaan, jos kaikilla liittyneillä on vähintään 20 referraalia".

Jos olet tästä eri mieltä, niin todista väitteesi, ja tule sitten vasta kehumaan hurjista $0.01 klikkeistä.

Nettihuijaukset, Admin

Anonyymi kirjoitti...

tuossa shakkiongelmassa on sinulla virhe. Tarkka lukumäärä ei ole kertomasi. Geometrisen sarjan n:s luku lasketaan seuraavalla tavalla an=a1*q^n-1. Olet laskenut q^1. q on siis suhdeluku joka on tässä tapauksessa 2. Laskepa uudestaan niin saat ysillä alkavan tuloksen.

Anonyymi kirjoitti...

Miten niin olen laskenut 2^1?

Geometrisen sarjan avulla voi laskea viimeisen ruudun riisinjyvien määrän, eli siis "2 potenssiin 63", joka on tuo 922... jne. (63 siksi, että ensimmäisessä ruudussa on vain yksi jyvä, eli 2^0)

Jos taas haluamme tietää koko riisin määrän (emme siis sarjan n:tä lukua, joka on tietenkin 63), niin mukaan lasketaan kaikkien ruutujen riisimäärä, ja silloin pitää käyttää geometristä summaa. Eli 1+2^1+2^2+2^3...+2^63.
Tästä tulee tuo 18 446 744 073 709 551 615.

Admin, Nettihuijaukset