torstai 30. heinäkuuta 2009

Propoor, Naproxi ja Omun-laki

Digitodayn uutisessa kerrotaan taas "hieman" ylihintaisista verkkotunnuksista. Tunnuksia myydään pääasiassa puhelimitse, ja niiden takana on vanha tuttu Propoor, eiku Laverto, eiku Id-Turva, eiku Nettitunnus, eiku Suomennettipalvelu eiku Ripex vai mikä se oli... Samanlaista puuhaa harrastaa myös ruotsalainen Naproxi.


Propoorin toimintaan tyytymätön on esimerkiksi oopperaryhmä Skaala, jonka tuottaja Aija Kelly kertoo saaneensa soiton Propoorista toukokuussa.

Kellyn mukaan hänelle luvattiin puhelimessa "turvata" verkkotunnukset 189 euron vuosihintaan (ennen arvonlisäveroa).

– Mitään tilausvahvistusta ei koskaan lähetetty. Lasku saapui ja summa oli 922,32 euroa, Kelly kertoo.


Hinnat eivät kuulosta kovin kilpailukykyisiltä, kun normaalisti verkkotunnuksien rekisteröiminen maksaa siinä ~10 euroa.


Kun Kelly kieltäytyi maksamasta, saapui maksuhuomautus. Kellylle kerrottiin, että laskun perintä oli siirtynyt OMUN-LAKI Oy -nimisen yrityksen hoidettavaksi.

Nimestä huolimatta kyseessä ei ole asianajotoimisto, eikä yhtiö kuulu Suomen Asianajajaliittoon. OMUN-LAKI on niin sanottu lakiasiantoimisto, jollaisen voi perustaa virallista asianajotoimistoa vaivattomammin.

Vuoteen 2005 asti OMUN-LAKI tunnettiin Raviurheilulehden Kustannus Oy -nimellä. Yritys on myös rekisteröinyt tavaramerkin "psyko porn".

Pyynnöistään huolimatta Kelly ei ole saanut yhtiöiltä näyttöä, jossa osoitettaisiin hänen olleen tietoinen palvelun loppusummasta.

keskiviikko 29. heinäkuuta 2009

Yrityshakemisto Suomenyritystoimialahaku.fi

Appiukkoni, joka on maatalousyrittäjä, sai viime viikolla laskun yrityshakemistosta. Hän ei muistanut palvelua tilanneensa, eikä hakemistoyrityksen puhelimissa vastannut kukaan, jotta "tilauksen" voisi perua. Hänellä oli epämääräinen muistikuva, että oli vuosi sitten tilannut jotain puhelimessa, mutta ei ollut varma, oliko kyseessä juuri Suomenyritystoimialahaku.fi, vai Suomenyrityshaku.fi, vai Yritysnettihaku.fi, vai Yrityshaku.net, vai joku muu. Mistään pysyvästä sopimuksesta ei ollut kysymys, eikä sopimuksen irtisanominenkaan näyttänyt olevan mahdollista, koska puheluihin tai sähköposteihin ei vastata. Ainoa yhteydenotto ovat firman puolelta lähetetyt laskut.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun ylipäätään kuulen tällaisesta hakemistosta, vaikka olen tätä blogia varten käynyt netin hakemistoja tiheällä kammalla läpi. Mikä tarkoittaa, ettei kukaan muukaan ole kuullut. Suomenyritystoimialahaku.fi on suorastaan geneerinen kopio parodisessa mielessä kuvailemastani yrityshakemistosta. Hakemisto, jolla on niin yleispätevä nimi, että sitä ei kukaan muista, kenties tarkoituksella.

Voi taas ihmetellä, miksi pitäisi maksaa satoja euroja, että firman tiedot ovat jossain nettisivulla, josta kukaan ei ole koskaan kuullut. Ja kun tiedot ovat vielä väärin. Ja jopa yrityksen nimessä on kaksi oikeinkirjoitusvirhettä. Kansanmiehen habituksen omaava appiukkoni käytti värikkäämpääkin kieltä firman toimintaa kuvatessaan.

Tietoa firmasta ei ole kauheasti annettu. Kaupparekisterissä vastuuhenkilöiksi on nimetty Leif Lindeman ja Leif Lindgren. Yhteistä heillä paitsi etunimi, myös se, että molempien kaima on ollut takavuosien Tenavatähti.

Samassa osoitteeksi ilmoitetussa postilokerossa asuu myös firma nimeltä "Varma Yrityshaku Ky".

PÄIVITYS 20.9.2009

Seuraavaksi tuli perintätoimiston kirje, ja siinä vaiheessa lasku oli mennyt jo yli kolmensadan euron (alinperin ~100€). Appiukkoni soitti perintätoimistoon, joka myöntyi laskun perumiseen. Hakemistofirmasta itsestään ei ole vieläkään kuulunut mitään.

torstai 23. heinäkuuta 2009

Wincapita Laukaassa

Kun jo luuli, että kärjellään seisova pyramidi olisi kaatunut ja puoliksi hautautunut autiomaan hiekkaan, tulee tällaisia uutisia. Laukaan Peurunkaan odotetaan jopa tuhatta Wincapita uskovaista herätystilaisuuteen, jossa todistetaan, että Wincapitaan liittyi oikeata sijoitustoimintaa. Odotamme riemukkaita "halleluja!" ja "testify!" -huutoja gospel-musiikin säestyksellä.

Uskoa tarvitaankin, koska pyramidi ei voi seisoa kärjellään ilman sen kärkeä. Wincapitan seremoniamestari Hannu Kailajärvi itsekin on ilmoittanut, että valuuttakauppaa ei ole käyty, vaan kaikki raha on kerätty jäseniltä ja jaettu uudestaan. Koko homma siis roikkuu ilmassa.