sunnuntai 25. tammikuuta 2009

Älykkyystesteistä iso lasku

Viime aikoina netissä on ollut runsaasti mainoksia älykkyystesteistä, joihin voi osallistua kännykällä. Viesti on muotoa "Matti Vanhanen älykkyysosamäärä on 121, mikä on sinun?"

Testiin osallistuja tulee sitoutuneeksi samalla Wixawin-nimisen yhtiön tietokilpailupelien kestotilaajaksi. Visailu lähettää tilaajalle jatkuvalla syötöllä tekstiviestejä, jotka maksavat 1,50€ kappale. Jotkut ovat joutuneet vaihtamaan operaattoria päästäkseen visailusta irti.

Koska palveluntarjoaja on sijoittunut Amsterdamiin, ei sivustoa voida Suomesta käsin sulkea, mutta Kuluttajanvirasto neuvoo olemaan osallistumatta visailuun.

perjantai 23. tammikuuta 2009

Suoramarkkinoinnin kielto

Sähköisen viestinnän tietosuojalain mukaan yksityisellä tai yhteisöllä on oikeus kieltää suoramarkkinointi. Yksityishenkilöille voi suositella Robinson-palvelua, joka kieltää suoramarkkinoinnin kerralla useammalta firmalta. Lisäksi voit kieltää henkilötietojen luovutuksen väestötietorekisteristä.

Yrityksille ei kuitenkaan ole vastaavaa palvelua, vaan yrityksen pitää sopia suoramarkkinoinnin kieltämisestä erikseen kunkin tahon kanssa. Ote laista:
27 §
Suoramarkkinointi yhteisölle

Suoramarkkinointia yhteisölle saa harjoittaa, jollei tämä ole sitä nimenomaisesti kieltänyt.

Yhteisölle on annettava mahdollisuus helposti ja ilman erillistä maksua kieltää yhteystietojensa käyttö jokaisen suoramarkkinointitarkoituksessa lähetetyn sähköpostiviestin, tekstiviestin, puheviestin, ääniviestin ja kuvaviestin yhteydessä. Suoramarkkinointia harjoittavan on selkeästi tiedotettava kieltomahdollisuudesta.

Sähköisen viestinnän tietosuojalaki 7. luku 27§ (korostus minun)

Haluaisinkin tietää, mitä tällä "selkeällä tiedottamisella" tarkoitetaan. Enpä ole koskaan törmännyt. Tai sitten tiedotus ei ole ollut tarpeeksi selkeää. Voisiko tällainen olla esim. palautelomake nettisivuilla?

Toivoisinkin, että lukijat kertoisivat kokemuksistaan ja jättäisivät kommentin, mikäli ovat joskus törmänneet kieltomahdollisuuteen.

Kommentoinnista

Koska asia nousi kommenteissa esille, nostan sen vielä tähän postaukseksi.

Kommentoiminen asiasta ja asian vierestä on luvallista ja toivottavaa. Vastaisuudessa toivoisin kuitenkin kommentoijilta:

a) pidättäytymistä ilmauksista kuten "Xxxxx huijaa!"
b) ei saman viestin spämmäämistä useiden postausten alle
c)pysymistä asiassa, eli ytimekkkäitä kommentteja, ei koko mainosmateriaalin copy&pasteamista kommenttilootaan.

Koska Blogger ei anna muokata kommentteja, ei tiettyjen kohtien muuttaminen tai sanojen poistaminen ole mahdollista. Näiden sääntöjen unohtamisesta seuraa siis koko kommentin poisto.

Poistin kaksi viestiä koskien SVVK Suomen Verkkoviestintäkeskus Oy:tä. Syynä kohdat a) ja b). Tämä ei tarkoita ks. firman arvostelun sensuroimista, vaan viestissä ollutta turhan kovaa ilmaisua.

Huolimatta siitä, että tässä blogissa jaaritellaan aiheesta ja sen vierestä, niin tämä on kuitenkin minun jaarittelublogini, joten kommentoijat pysykööt aiheessa. Tämä koskee etenkin yli liuskan mittaisia ostostv-tyylisiä mainospuheita. Vastinetta kirjoittaessa yksilöi selkeästi asiavirheet ja oikaise ne. Mainostajille suosittelen Google Adwords -palvelua.

Tällä tarkoitetaan siis mm. Suomen verkkoviestintäkeskuksen kommenttia, jota on postattu ympäri nettiä missä vain yritystä on käsitelty, ja jota kukaan ei ole koskaan lukenut sanasta sanaan.

Koska tässä blogissa julkaistaan otteita Suomen laista, poliisin tiedotteista ja esitetään kiusallisia kysymyksiä, olen valinnut anonyymiyden. Edellämainitut asiat kun herättävät eräissä kovin kiivaita tunteita. Olen havainnut sen välttämättömäksi strategiaksi nimenomaan sananvapauden kannalta. Koska netin hämärähiipparit toimivat anonyymisti ja yritykset piiloutuvat tytäryhtiöiden alihankkijan aputoiminimen taakse, niin en näe syytä olla toimimatta samoin. Henkilöllisyyteni on kuitenkin selvitettävissä, mikäli siihen on todella tarvetta. Henkilökohtaista palautetta voi lähettää nettihuijaukset@gmail.com.

keskiviikko 21. tammikuuta 2009

Wincapitan kulta-Hannu: valuuttakauppaa ei ole käyty

Tämän aamun huijausuutinen tietysti oli, kun Wincapitan pääepäilty Hannu Kailajärvi tunnusti, ettei Wincapitassa ole käyty valuuttakauppaa.

Tästähän me besser-wisserit olemme tietysti enemmän kuin vahingoniloisia.