perjantai 19. joulukuuta 2008

Sananvapauden ystävät ry aka oikomahoito


Hei! Bloginne väite siitä, että ilmoituksemme rahankeräyksestä Virossa olisi "netihuijaus" tai "laiton" ovat kunniaamme loukkaavia, joten olemme tehneet teitä vastaan rikosilmoituksen. Teidän kannaltanne olisi varmaankin tosi hyvä, että poistaisitte perättömät herjauksenne viipymättä. Safka-blogiin laitettu tiedote rahankeräyksestä Virossa ei riko Suomen lakia mitenkään. Olemme tarkistaneet, että tällaisen asian voi antaa tiedoksi. Vihjauksenne siitä, että kyseessä olisi laiton huijaus, on ilman muuta kunniaa loukkaava. Pyydämme teitä lisäksi julkaisemaan blogissanne oikaisun. Kyseisessä tiedotteessa, kuten näkyy, kerätään tukea Virossa Neshadimovalle, ei Klenskille. Toivottavasti älyätte toimia ripeäsi - muussa tapauksessa tapaamme oikeudessa!


Koska minulla ei ole aikaa lähteä käräjöimään yhtään kenenkään kanssa, tai ylipäätään tutkinnan kohteeksi joutuminen aiheuttaisi kohtuutonta kiusaa luovun kissa-hiiri -leikistä tällä kertaa näin helpolla. Sangen epämiehekkäästi tosin, mutta en aio tämän antaa pilata ansaittua joululomaani.

En ota kantaa siihen, oliko vai eikö kyseisellä keräyksellä ollut lupaa Suomessa (tai kuinka monta kunnianloukkausjuttua Antifasisti-blogista ja saisi aikaan) totean, ettei asia kuulu minulle. Keräyksellä lienee siis lupa Virossa, mitä en ole koskaan kieltänytkään. Selkeä asia virhe oli, että rahaa kerättiin Neshadimovalle, Klenski oli vain tilin omistaja, mutta tämän kai ei pitäisi loukata kenenkään kunniaa.

Enpä olekaan ennen ollut rikosilmoituksen kohteena. Oikeudenkäyti ei ole minulle mikään leipälaji, joten pidän turpani kiinni tällä erää. Huomioiden kuitenkin, kuinka monen kapitalistin kunniaa olen tässä blogissa jo tähän mennessä koetellut, on yllättävää, että ensimmäinen isku tuli äärivasemmistosta. (Toivottavasti tämä ei vaikuta lukijoiden poliittiseen suuntautumiseen.)

Tämä käyköön "oikaisusta". Siinä lienevät kaikki Safkan vaatimat elementit, suorana lainauksena. Mikäli muuta oikaistavaa löytyy, kommenttimahdollisuun on sitä varten olemassa.

Noin muuten hyvää joulua ja älkää uskoko kaikkea mitä netissä sanotaan.

perjantai 12. joulukuuta 2008

Google ja nettihuijaukset

Joillekin Google on Internetin synonyymi. Tässä postauksessa käsitellään hieman yleisasioita hakukoneista.

Miten hakukoneet toimivat?Hakukoneet, kuten Google (tai Suomessa lähinnä Google) ovat internetpohjaisia ohjelmia, joiden avulla voi hausanojä käyttämällä etsiä sivuja Internetistä. Sivut päätyvät hakukoneisiin siten, että hakukonerobotti käy jatkuvasti läpi verkon sivuja. Tätä kutsutaan indeksoinniksi: hakukonerobotti lisää sivustojen sisällön tietokantaan. Tämä tapahtuu olemassaolevien linkkien kautta: Robotti seurailee sivuilla olevia linkkejä ja etsii uusia sivuja. Kun tietyillä avainsanoilla haetaan hakunoneesta, tietää hakukone millaista tekstisisältöä sivuilla on, ja antaa listan sivuista, joilla sanat esiintyvät.

Nykyisin hakukoneet analysoivat tuloksia pystyäkseen tarjoamaan mahdollisimman hyvin hakua vastaavat tulokset. Tällöin ne myös pyrkivät eliminoimaan huijaukset ja tarjoamaan laadukkaita tuloksia. Kehittyneimmät hakukoneet esimerkiksi tunnistavat melko hyvin keinotekoiset yritykset vaikuttaa tuloksiin. Esimerkiksi suosittujen avainsanojen lisääminen listana (sex sex sex free porn johanna tukiainen alaston) sivujen alareunaan tai urbaanina legendana levinneen "meta keywords"-tägin käyttö ei enää takaa korkeita sijoituksia hakukoneissa.

Hakukoneoptimoinniksi kutsutaan toimenpiteitä, joilla pyritään vaikuttamaan tuloksiin positiivisesti ja nostamaan sivujen sijoituksia hakutuloksissa tietyillä hakusanoilla. Hakukoneoptimointi ei sinänsä ole huijaamista, vaan osa nyky-webiä. Hyvin optimoidut sivut helpottavat tiedon löytymistä www-sivuilta. Usein puhutaankin "white-hat" ja "black-hat"-optimoinnista. Mustahattu-kategoriaan kuuluvat "optimoijat" pyrkivät vaikuttamaan hakukoneiden tuloksiin vilpillisesti, siten että saisivat sivustonsa mahdollisimman ylös tuloksissa. Erilaisista tekniikoista kerron mahdollisesti myöhemmin.

HakukonespämmiHakukonespämmi tarkoittaa turhien sivujen generoimista tai sisällön "lainaamista" siten, että saadaan mahdollisimman paljon sivuja hakukoneisiin, jotta satunnaiset googlailijat eksyisivät sivustoille. Vaikka roskasivut eivät pääsisikään kovin hyville sijoituksille hakukoneiden tuloksissa, niiden suuren määrän vuoksi ne tukkivat hakutuloksia tehokkaasti. Tämän vuoksi ainakin itse lasken spämmäyksen mustahattu-osastoon.

Eräs esimerkki tästä ovat kaikenlaiset "hakupalvelut" ja "hakemistot".

Esimerkiksi Eniro käyttää tämänkin blogin sisältöä saadakseen Googlen kautta kävijöitä omaan palveluunsa. Kun haen tästä blogista sattumanvaraisesti valitulla pätkällä Googlesta (ks.kuva), niin toisena hakutuloksissa on Eniron oma "haku" (huom. tulokset saattavat vaihdella ajan mittaan). Tästä ei tietenkään ole hyötyä sen paremmin googlaajalle kuin minullekaan, vaan sen tarkoitus on ohjata liikennettä Eniron sivuille, joilla taas on klikkipohjaisia mainoksia (tuskin kukaan tietenkään hakisi juuri tuolla lauseella, mutta se kenties havainnollistaa ilmiötä). Voisin tietysti estää Eniroa pääsemästä sivuilleni, mutta toisaalta, haluan saada kävijöitä myös Eniron hausta (no, tulihan niitä tässäkin kuussa peräti 3 kpl). Tämän harrasteblogin kannalta ei asialla ole suurtakaan merkitystä, mutta pyöritän paria kaupallista sivua, ja on riski, että Eniron kaltaiset "hakupalvelut" syövät liikennettä niiltä.


Jos taas hakee yritykseni nimellä, tulee vastaan kaikenkarvaisia "yrityshakemistoja". Onneksi sentään kolme ensimmäistä hakutulosta ovat omilta kotisivuiltani. Joidenkin pienempien pajojen kohdalla näin ei välttämättä ole, vaan ensimmäisenä hakija ohjataan jonnekin hakemistoon. Ja ainakin minun yhteystietoni näissä ovat kaikissa järjestään väärin, joten niistä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Tietojen päivittäminen maksaisi satoja euroja (tähän hakemistokusetukset perustuvat: jos et maksa meille, levitämme yrityksestäsi väärää tietoa), ja hakemistot eivät suostu poistamaan tietoja sivuiltaan, olen sitä useaan otteeseen yrittänyt.

Yrityshakemistot usein kehuvatkin olevansa Googlessa korkealla hakutuloksissa. Vertaa esim kahta seuraavista hauista:

"maansiirtourakoitsija" (ks. kuva)
"maansiirto (ks.kuva)"

Yrityksen kannalta tästä saattaa tietenkin olla hyötyä (en väitä että hakemistot olisivat täysin hyödyttömiä, korkeintaan 99%:sti hyödyttömiä). Tällöin täytyy ottaa selvää, kuinka hyvin hakemisto menestyy hakukoneissa ja millä sanoilla. Esimerkiksi hakusanalla "yrityshakemisto" menestyminen ei automaattisesti takaa mitään hyötyä (vaikka puhelinmyyjä niin sanoikin), jos haluat asiakkaidesi löytävän sinut hakusanalla "puuseppä". Se, miten tulokset yrityshakemistojen sisällä määräytyvät, onkin toinen asia. Jos hakemistossa on sata saman alan muuta yritystä, niin voi miettiä onko tuosta hakukoneiden kannalta merkittävää hyötyä. Suosittelenkin miettimään, tutkimaan ja kokeilemaan asiaa kauemmin kuin vain puhelun ajan, mikäli haluaa saada vastinetta satojen eurojen laskulle.

Kuinka sivun saa pois Googlesta?Seuraavien kolmen linkin kautta voit pyytää Googlea puuttumaan huijauksiin.

Selkeät tulosten vääristely-yritykset ja häiritsevän spämmin voi ilmoittaa osoitteeseen:
http://www.google.com/contact/spamreport.html

Sopimattomasta tai epämiellyttävästä sisällöstä ei edelliseen kannata tehdä ilmoitusta. Sen sijaan ilmoituksen sisällöstä voi tehdä tästä. Tämä koskee paitsi kadonneita (404) sivuja ja sopimatonta sisältöä, myös henkilötietoja. Eli mikäli jokin verkkosivu käyttää henkilötietojasi väärin, voit koettaa poistaa niitä hakutuloksista tämän lomakkeen avulla.

Sen lisäksi voit tehdä ilmoituksen Googlen mainospalveluun Adsenseen, mikäli kyseinen sivusto käyttää Adsense-mainoksia sivuilllaan. Monet sivustot varastavat sisältöä muilta sivustoilta ja täyttävät sen mainoksilla ansaitsemistarkoituksessa. Mikäli materiaaliasi on käytetty luvattomasti jollain "Made-for-Adsense"-sivulla, voit ilmoittaa Googlelle. Ironista kyllä, olen havainnut tämän tehokkaimmasi keinoksi (money talks). Myös rasistisesta materiaalista ja uhkapeleistä voit tehdä ilmoituksen tänne.

Hannu Kailajärvi pidätetty

Pikku-uutisena: Hannu Kailajärvi on pidätetty. Wincapitan "capo di tutti capi" on näemmä Hs:n uutisen mukaan jäänyt kiinni Ruotsissa. Jäämme odottamaan jatkoa ja pohtimanaan asiota enemmän, kun asiasta tiedotetaan tarkemmin. (Olen muuten satavarma, että jossain on salaliittoteoreetikkojen kerho, joka uskoo että Hannu keksi oikeasti laitteen, jolla voi ennustaa talouden muutoksia, mutta hallitusten ja pankkien kätyrit halusivat estää tavallista jäppistä pääsemästä keksinnöstä hyötymään, ja että Usan talouskriisikin johtuu osaltaan Wincapitasta.)

keskiviikko 10. joulukuuta 2008

Laittomat rahankeräykset

Rahankeräyksen järjestämiseen tarvitaan Suomessa viranomaisen lupa. Ns. "hyvään tarkoitukseen" ei saa kerätä rahaa ilman lupaa. Keräyksellä tarkoitetaan rahan hankkimista ihmisiltä ilman vastiketta, esimerkiksi vetoamalla hyväntekeväisyyteen.

Rahankeräysrikoksita puhuttiin viime keväänä Wincapitan yhteydessä. Silloin kyseinen "sijoitusklubi" keräsi "sijoituksia" ilman aikomustakaan antaa vastinetta rahan antajille. Myös muut pyramidit, ketjukirjeet ja tasomarkkinoinnit kuuluvat keräyksien piiriin, koska niiden rahavarat tulevat yksinomaan kerätyistä rahoista, ei konkreettisesta tuotosta tai tuotteesta.

Varsinaisissa rahankeräyksissä rahaa kerätään yleensä hyväntekeväisyyteen. Netissäkin toimii kaikenlaisia järjestöjä, joille voi lahjoittaa rahaa. Näillä kaikilla tulee kuitenkin olla keräyslupa, joka voidaan myöntää Suomessa rekisteröidylle yhteisölle tai säätiölle (yksityishenkilö ei siis voi kerätä rahaa). Koko Suomen alueella järjestettävälle keräykselle luvat myöntää Etelä-Suomen lääninhallitus. (Ks. Poliisin ohjeet ja rahankeräyslaki.)

Usein tämä ei ole tiedossa, vaan joskus yleishyödyllinen järjestö saattaa pyytää nettisivuillaan lahjoituksia tukitililleen. Luvanvaraisuuden tarkoitus on valvoa, että rahat todella menevät siihen tarkoitukseen, mihin niiden väitetään menevänkin. Keräystuotosta vähintään 51% kuuluu mennä nimettyyn tarkoitukseen (käytännössä tässä on runsaasti ongelmia, joihin ehkä palaamme myöhemmin). Tämä kannattaa muistaa myös muualla kuin netissi: mikäli puhelimitse pyydetään sinulta rahaa johonkin kohteeseen, kannattaa pyytää keräyksen numero.

torstai 4. joulukuuta 2008

Enictan sopimusehdot

Huijaa.info-foorumilla osui silmään hauska kommentti tänä aamuna. Jälleen on joku "Suomen suurin yrityshakemisto" lähestynyt yrityksiä. Tässä ei ole sinänsä mitään uutta, noin muuten kyseessä on yksi tuhansista hakemistoista, josta kuulet ensimmäistä kertaa, kun se lähettää sinulle laskun. Sen sijaan Enictan sopimusehdot ovat sitäkin mielenkiintoisimmat:

Näiden sopimusehtojen mukainen sopimus ja asiakassuhde katsotaan syntyneeksi seitsemän (7) päivää sen jälkeen, kun asiakkaalle on postitse toimitettu sopimusehdot sisältävä tuoteinfo, eikä asiakas ole peruutusaikana (kohta 2.2) purkanut sopimusta. Sopimuksen synty ei vaadi asiakkaan allekirjoitusta, kirjallista vahvistusta tai muita postitus- tai yhteydenottotoimenpiteitä.


Eli kapulavapaa käännös: Enicta lähettää sopimuksen ja ellet lähetä kirjallista peruutusta tai soita heidän maksulliseen numeroonsa, olet velkaa heille heidän hatusta vetämänsä summan.

Lisäksi:

Asiakas sitoutuu kirjallisen tuoteinfon saatuaan tarkistamaan omat tietonsa ja ilmoittamaan niissä mahdollisesti ilmenevät virheet seitsemän (7) työpäivän kuluessa yhtiölle kirjallisesti, puhelimitse, telefaksilla tai sähköpostilla. Tietokantaan korjaamatta jääneet virheet eivät ole yhtiön vastuulla.


Toisin sanoen, mikäli saamasi sopimus meni roskiin muun mainossälän mukana, olet paitsi velkaa Enictalle, myös saanut nettiin väärät tiedot, joita Enictalla ei ole velvollisuutta korjata (sähköisessä muodossa olevia tietoja kun on niin vaikea korjata jälkeen päin).

Toki tällä kaikella ei-niin-vähän-harhaanjohtavalla pask.. sopimusteknisellä tekstillä halutaan sanoa, että suullinen sopimus on aina sitova. Eli jälleen muistutuksen sana: yrittäjän ei kannata tilata mitään puhelimitse, ei edes pyytää "kirjallista tuoteinfoa", koska se saattaa olla "sitova" sopimus.

Fast & Loud kirjoittaa myös Enictasta hauskasti.

maanantai 1. joulukuuta 2008

Hauskoja hakuja

Aina välillä sivustojen statistiikkoja tutkaillessa tulee vastaan mielenkiintoisia sanayhdistelmiä, joilla Googlesta ja muista hakukoneista on haettu ja sivustolle saavuttu. Harmittaa, kun ei ole tullut kaikkein hauskimpia kirjoitettua muistiin. Joka tapauksessa, seuraavanlainen löytyi tämän aamun tilastoista:

bux.to ei kai huijausta


Hakulauseena jo sinänsä mielenkiintoinen. Luulisi, että esim. 'Bux.to huijaus' tuottaisi parempia tuloksia (ilman lainausmerkkejä).

Joillakin ihmisillä on tapana käyttää partitiivia hakulauseissa tyyliin "ilmaisia kuvia alastomista naisista", ikään kuin haut olisivat pyyntöjä tai kysymyksiä (saisinko ilmaisia kuvia). Jotkut jopa kirjoittavat haut kysymyksen muotoon, esim. "mistä ilmaisia kuvia". Tämän sivun statistiikoissa oli seuraava haku "miksi nuoret tahtovat julkisuuteen? " (ilman lainausmerkkejä, mutta kysymysmerkki perässä).

Tämän päivän esimerkissäkin partitiivin käyttö implikoi kysymystä ("onko bux.to huijausta?"). Tuo "ei kai" on tulkittavissa epävarmuudeksi. Ei kai nyt sentään bux.to voi olla huijausta, siellähän niiden sivuillahan sanotaan, ettei se ole huijausta, ja siellä on todisteetkin, että ne maksavat. Tai peräti epätoivoksi, kun joku on lähettänyt sinne 150 dollaria, ei kai tämä nyt vaan ole huijausta, nehän lupaavat lähettää 1500 dollaria takaisin....